Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANIF a încheiat cu fermierii contracte multianuale şi sezoniere de irigaţii pentru 827.242 hectare

irigatii

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a încheiat cu fermierii contracte multianuale şi sezoniere de irigaţii pentru o suprafaţă de 827.242 hectare, în timp ce suprafaţa pregătită pentru contractare depăşeşte 1,045 milioane de hectare, a anunţat, miercuri, ANIF.

"Încurajăm toţi fermierii care încă nu au încheiat contracte pentru livrarea apei să meargă la Filialele Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare pentru a face paşii necesari pentru acest lucru. Perioada de încheiere a contractelor este în plină desfăşurare, aşa că putem ajunge să acoperim 100% din suprafaţă", a declarat directorul general ANIF, Ştefan Constantin, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Avertisment dur: Nu cred că virusul mai poate fi oprit

Din cauza lipsei de precipitaţii din ultima perioadă, campania de irigaţii a demarat în acest an încă din cursul lunii martie, în judeţe precum Botoşani şi Galaţi. Potrivit informaţiilor transmise din teritoriu, sunt premise ca şi în alte judeţe campania de irigaţii să înceapă mai devreme.

"Până în prezent, ANIF a încheiat prin filialele teritoriale 742 contracte, din care 617 multianuale şi 125 sezoniere. Suprafaţa cea mai mare pentru care s-au încheiat contracte este la Filiala Teritorială Brăila, cu 216.328 ha şi 314 contracte, urmată de Filiala Teritoriala Galaţi, cu 101.154 ha şi 26 de contracte, şi Filiala Teritorială Ialomiţa, cu 63.507 ha şi 22 contracte", precizează ANIF într-u comunicat remis AGERPRES.

În anul 2019, suprafaţa pe care s-au aplicat udări, inclusiv în luna decembrie, a fost de 747.776 ha, din care 283.644 ha udarea I, iar suprafaţa contractată a fost de 837.639 ha.

Citește și: Armata României intervine la frontieră! Șeful MApN, Nicolae Ciucă, a aprobat solicitarea DSU

ANIF anunţă fermierii că şi în acest an apa pentru irigaţii până la punctele de livrare este gratuită, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat. Fermierii pot beneficia de apă gratuită indiferent dacă sunt persoane fizice, persoane juridice, organizaţi în OUAI/FOUAI sau asociaţie agricolă.

Pentru campania de irigaţii din acest an, Agenţia a alocat 39 milioane de lei pentru lucrările de Întreţinere şi Reparaţii aferente infrastructurii principale de irigaţii aparţinând ANIF, precum şi 30 milioane lei pentru energia electrică necesară funcţionării staţiilor electrice de pompare de bază şi repompare şi 3 milioane lei pentru apa preluată din sursă (Dunăre şi râuri interioare).

Citește și: PMP solicită măsuri urgente: Trebuie construite mecanisme de izolare şi carantină în zonele de trecere a frontierei

Potrivit prognozei agrometeo publicată de Administraţia Naţională de Meteorologice, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi Munteniei, local în sudul, estul, izolat centrul şi nord-vestul Transilvanei, sudul Olteniei.

Gradul de aprovizionare cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Banat şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul şi izolat nordul Munteniei, nord-vestul, nordul şi centrul Moldovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.