Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antena 3 și-a dorit mai mult victoria

Antena 3 ceva

Când l-am ascultat pe Verestoy Attila, ieri, vorbind despre cum UDMR sprijină Antena 3, am fost 90% sigur că războiul de comunicare fusese câștigat de trustul media. Este vorba de o decizie politică: UDMR scosese din dulap discursul cel bun, cu insistență pe drepturi și libertăți.  Ca o palincă tare, acest discurs nu apare la orice ocazie. Și, pe măsură ce vorbeau și reprezentații celorlalte partide, certitudinea mea creștea.

În ce constă victoria Antenei 3

Să fim bine înțeleși, nu este vorba de păstrarea sediului Intact. Antenele știau că vor fi evacuate de mult timp. Și, după cum a clarificat premierul Cioloș, o evacuare nu este iminentă. Bătălia a fost dată pentru poziționarea Antenelor în spațiul public. Și rezultatele arată cam așa...

Cvasi-unanimitatea membrilor Senatului a contribuit, în diverse grade, la apărarea Intact. Spune Teodor Tiță, exagerând, dar nu foarte tare:

„Dacă aș fi directorul Antenei 3, aș chema toți angajații diseară și le-aș da o bere de Ziua Victoriei. Pentru că dezbaterea de azi din Parlament asta este. 17 februarie va rămâne în memoria publică drept Ziua Antenei 3. Momentul în care relevanța stației devine formală, recunoscută de stat, integrată în el. A patra putere formală după cele judecătorească, executivă și legislativă.”

Să nu credem că putem invoca lipsa de încredere în Parlament. Partidele favorabile Antenei 3 reprezintă, conform ultimelor sondaje, vasta majoritate a celor care se prezintă la vot. Și mă aștept ca sondajele de luna viitoare să arate aproximativ la fel ca și sondajele de luna trecută.

Apoi, sub avalanșa de mesaje în social media nu s-a observat că ziariștii marilor trusturi au fost relativ reticenți. Da, câteva celebrități și semi-celebrități, care au ajuns să nu depindă de corporațiile media, au fost mai colțoase cu Antenele. Dar, în rest, am văzut cel mai adesea o tăcere prudentă. Cine nu are măcar o datorie la stat să arunce primul cu piatra, ar fi zis Isus, dacă ar fi fost un ziarist român în secolul 21.

Apoi, să nu uităm ratingurile. Deocamdată, cel puțin, victimizarea rentează. Vedeți aici audiențele din seara de 16 februarie. Dar Antena 3 nu are nevoie neapărat de rating suplimentar ca să celebreze o victorie; este suficient să evite un eventual declin. În definitiv, Traian Băsescu nu mai este ce a fost odată, DNA devine o instituție cu adevărat populară, lumea s-a mai săturat de scandal, toate partidele mari sunt simultan la putere și în opoziție. Mediul politic este cumva neprietenos pentru o organizație de război asa cum a devenit Antena 3. Așa că victimizarea vine ca o gură de aer proaspăt.

ersatzÎn sfârșit, vedem cum strategia Antenei 3 de a deveni un înlocuitor de televiziune publică dă roade. Trustul Intact a investit timp și efort în imagine. O deplasare cu premii în fiecare an (nu mai multe, că banii sunt scumpi), un record din când în când, apoi câte o personalitate dramatică din generația părinților mei adusă în studio și lăudată. Această strategie a funcționat. Pe lângă actorii pe care ne-am obișnuit să îi vedem în studiourile Antenei 3, se pare că un întreg teatru (Nottara) este alături de Antena 3. Să insistăm pe nuanță: Teatrul Nottara, a cărui importanță culturală a fost girată de Klaus Iohannis când i-a găzduit la Cotroceni, girează la rândul său importanța mediatică a Antenelor. Și familia Bodnariu, care a emoționat o țară întreagă cu cererea de a-și păstra copiii, tot alături de Antena 3 este.

Cum s-a ajuns aici

repetitioPăi, precum în toate poveștile adevărate de succes, prin muncă. Antena 3 încercă să devină pseudo-televiziune publică cel puțin din 2013.

Să nu uităm nici că, de fapt, nu este prima dată când trustul Intact este „evacuat”. În 2014 a existat o repetiție live și cu costume. Multe din textele de acum, atât și cele ale prezentatorilor cât și cele preluate din public, au fost testate atunci.

Prin comparație, statul român a fost într-un mare ofsaid. Hotărârea de a cere eliberarea sediului nu a fost luată de șeful actual al Fiscului, ci de cel vechi. Cel nou, care a gestionat aplicarea, fie a fost neatent, fie nu a înțeles esența. ANAF trebuia să aibă între unul și trei oameni de comunicare care să arate oricui întreabă cum acțiunile instituției sunt minunat de corecte și legale. În schimb, am văzut o tăcere care a lăsat loc de interpretări, chiar și din partea celor care nu iubesc Antenele.

Citiți și: Reacții online la (posibila) evacuare a Antenei 3

Ce urmează

Antenele, care riscau irelevanța, au căpătat o ocupație până la alegeri. La alegeri vor încerca să recapete gloria de altădată.

Scriam în 2013 despre puterea disproporționată a trustului:

„Nu Dan Voiculescu a eliberat visceralitatea ci, prin patronaj tacit, societatea însăşi îşi asumă aceste acţiuni. (...) Cum se manifestă această mânie? Nu critică, nu dezbate, nu propune. Este un linşaj public aproape asumat. Este răzbunare împotriva celor despre care crezi că au greşit împotriva ta dar sunt imuni după lege. Ochi pentru ochi. Going biblical. Vendetta.”

Cum ar zice Sorin Ovidiu Vântu: întăriți-vă peisajul media domnilor.

Foto: Etsy.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.