Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antoneta Ioniță: Aplicarea diferențiată a taxei claw-back, singura soluție pentru a stopa criza medicamentelor

antoneta ionita

Peste 2.400 de medicamente generice ieftine, majoritatea produse în România și cu prețuri de sub 25 de lei, au dispărut de pe piață, iar 20% dintre medicamentele inovatoare au fost retrase de pe rafturile farmaciilor, din cauza iresponsabilității cu care PSD a abordat sistemul sanitar. Foștii guvernanți au aplicat, timp de trei ani, fără nicio diferență, ”taxa claw-back”, introdusă ca o contribuție a producătorilor de medicamente la finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății. Aplicarea aceluiași procent al taxei, care a ajuns la 30%, la toate medicamentele, indiferent de prețurile de cost ale acestora, a făcut ca impactul să fie resimțit în special la medicamentele ieftine. Așa s-a ajuns în situația ca prețurile de pe raft să fie mai mici decât costurile reale de producție, iar firmele de medicamente să decidă stoparea fabricării și retragerea acestora de pe rafturi.

Primii care au de suferit pentru dispariția medicamentelor generice ieftine sunt pacienții, în special cei cu vârste înaintate și cu o situație materială precară, dar și bolnavii cronici, aflați în imposibilitatea de a-și continua tratamentul. La fel de afectată a fost și industria farmaceutică autohtonă. Potrivit datelor oficiale, în România sunt 18 fabrici de medicamente, în care s-au făcut investiţii de peste 110 milioane de euro, care produc pentru piaţa locală, dar care nu beneficiază de niciun sprijin din partea autorităţilor.

Cu excepţia Greciei şi României, toate statele-membre ale Uniunii Europene sprijină industria locală de medicamente generice, aceștia plătind fie deloc, fie un procent de până la 5% pentru taxa claw-back. De aceea, PNL și Cabinetul Orban sunt preocupați pentru a remedia aceste anomalii care s-au perpetuat și i-au afectat pe români. Singura variantă pentru oprirea crizei medicamentelor generice și revenirea pe rafturilor farmaciilor a tratamentelor accesibile ca preț, de producție autohtonă și nu numai, rămâne aplicarea diferențiată a taxei claw-back. O măsură necesară pentru a le reda românilor accesul la tratament și pe care guvernul liberal se pregătește să o ia în săptămânile următoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.