Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apare un nou colos în energie: după China, a dat lovitura și-n Europa

Shutterstock
gnl europa

Apare un nou colos în energie: după China, a dat lovitura și-n Europa

Emiratele Arabe Unite (EAU) vor vinde Germaniei un milion de tone metrice de gaz natural lichefiat (GNL) timp de 15 ani începând din anul 2028, a anunţat luni într-un comunicat compania energetică naţională din EAU, ADNOC, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Societatea din EAU a semnat acordul-cadru cu compania energetică germană Securing Energy for Europe (SEFE) pentru furnizarea de GNL care provine în principal din proiectul de exploatare cu emisii scăzute de CO2 denumit Ruwais.

Contractul ferm este însă condiţionat de o decizie definitivă asupra acestui proiect care necesită o serie de aprobări de reglementare, plus că cele două companii încă mai au de negociat acordul final.

Odată concretizat, acesta va fi al doilea contract de export de GNL din proiectul Ruwais, după ce ADNOC a mai semnat în decembrie 2023 unul pentru o durată de 15 ani cu compania chineză ENN Natural Gas.

"Acest acord de (export) de GNL, primul cu o companie europeană din proiectul de GNL cu emisii scăzute de carbon de la Ruwais, subliniază poziţia ADNOC de furnizor mondial de energie fiabilă şi responsabilă", menţionează compania din EAU, care aminteşte că gazul reprezintă circa un sfert din energie primară necesară Germaniei.

Contextul geopolitic

În contextul politicii europene de diminuare a dependenţei faţă de gazul rusesc după lansarea invaziei ruse în Ucraina şi în urma sabotajului asupra conductelor Nord Stream prin care Germania se aproviziona cu gaz rusesc, această ţară încearcă să substituie gazul din Rusia cu GNL. Însă gazele naturale lichefiate sunt mai scumpe decât cele livrate prin conductele existente, iar transportul lor pe cale maritimă generează costuri suplimentare.

Se estimează că cererea globală de gaze naturale va depăşi 5.360 de miliarde de metri cubi în 2050

Se estimează că cererea globală de gaze naturale va creşte cu 34% în 2050 faţă de 2022, ajungând la aproximativ 5.360 de miliarde de metri cubi, transmite publicaţia azeră News.Az, citând Agenţia Anadolu, relatează News.ro.

Potrivit raportului 2050 al Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaze (GECF), consumul global de gaze naturale a atins aproximativ 4.015 miliarde de metri cubi în 2022.

Raportul a enumerat factorii cheie ai creşterii cererii, cum ar fi creşterea populaţiei şi a producţiei economice, îmbunătăţirea calităţii aerului, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi politicile care vizează tranziţia de la cărbune şi petrol la gaze.

În consecinţă, se estimează că 52% din creşterea cererii globale provine din regiunea Asia-Pacific.

„Pe măsură ce ponderea surselor regenerabile creşte, generarea de energie pe bază de gaze naturale este proiectată să joace un rol din ce în ce mai vital, oferind flexibilitate esenţială şi sprijin de rezervă energiei solare şi eoliene şi hidroelectricităţii în perioadele de secetă. Dintr-o perspectivă regională, cea mai mare parte a creşterii cererii de gaze este de aşteptat să vină de pe pieţele cu creştere rapidă din Asia Pacific şi din ţările din Orientul Mijlociu şi Africa, bogate în gaze naturale”, se arată în raport.

Creşterea cererii numai din sectorul de producere a energiei electrice a fost estimată la 500 de miliarde de metri cubi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.