Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apel către premier şi ministrul Negrescu de accelerare a pregătirilor pentru preşedinţia Consiliului UE

negrescu

Platforma RO2019, Europuls - Centrul pentru Expertiză Europeană şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile fac un apel către premierul Mihai Tudose şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu să accelereze pregătirile pentru preşedinţia română a Consiliului UE. "În contextul învestirii dumneavoastră în acest nou mandat guvernamental, vă adresăm această scrisoare ca un apel - dar şi invitaţie - pentru a accelera şi ameliora pregătirile extrem de necesare pentru preşedinţia română a Consiliului UE din ianuarie - iunie 2019. (...) Stadiul actual al pregătirilor pentru acest moment le dă experţilor români din domeniul afacerilor europene motive serioase de îngrijorare. Sunt îngrijorătoare nivelul de comunicare scăzut, progresul lent al recrutării şi formării experţilor necesari în acest exerciţiu, lipsa de implicare a societăţii civile, a mass-media, a mediului academic şi chiar a mediului politic în mod transpartinic, dar mai ales lipsa de activităţi vizibile substanţiale din partea Guvernului", se arată în scrisoarea deschisă, remisă Agerpres, joi, de Europuls - Centrul pentru Expertiză Europeană.

Semnatarii scrisorii subliniază că sunt conştienţi că o mare parte din eforturi vor ţine de logistică şi personal, dar consideră că "pentru o preşedinţie de succes nu trebuie doar să supravieţuim, ci să excelăm". "Salutăm crearea şi publicarea de către Guvernul României, în luna martie 2017, a unui Memorandum şi a unui Plan de acţiune ce vizează pregătirea preşedinţiei României la Consiliul UE. Apreciem de asemenea şi preluarea multor idei, expresii şi propuneri din raportul de recomandări produs de către Europuls în septembrie 2016. În egală măsură, apreciem păstrarea ca punct de referinţă în redactarea planului de acţiune a memorandumului guvernamental din 2016. Ne este imposibil totuşi să nu observăm excluderea unor elemente esenţiale din cele două documente şi deplângem lipsa de progrese, mesajul vag şi carenţa de implicare de care au dat dovadă predecesorii dumneavoastră în 2017", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii semnaleză lipsa referinţelor de coordonare cu organizaţii neguvernamentale şi cu cetăţeni. "Consultările publice menţionate nu sunt clar formulate ca scop, subiect, timp şi loc. Societatea civilă nu este doar o potenţială sursă de idei pentru priorităţile preşedinţiei 2019, dar şi un aliat imperativ pentru întregul proces de pregătire şi implementare. Mediul non-guvernamental este o resursă extraordinară pentru o preşedinţie rotativă a Consiliului UE, iar ţările care ignoră această resursă ratează atât şansa oferită de moment, dar şi obiectivele primare de bună desfăşurare şi comunicare", se precizează în scrisoare.

Potrivit semnatarilor documentului, organizaţiile neguvernamentale din România, partenerii sociali şi mediul privat trebuie să fie încurajate şi implicate prin colaborări şi dialog permanent pentru a implementa măsurile naţionale prevăzute pentru pregătirea preşedinţiei Consiliului UE, cum s-a întâmplat în Polonia prin organizarea de seminarii de informare, de consultări, producerea de rapoarte şi propuneri, pregătirea de cadre, diseminarea momentului către populaţie, activităţi adresate tinerilor, promovarea priorităţilor pe plan extern, etc. "În al doilea rând, calendarul pregătirii preşedinţiei este în întârziere. Având în vedere că odată cu lansarea preşedinţiei estoniene la 1 iulie 2017 am intrat în ultimul trio de dinaintea preşedinţiei României, timpul rămas la dispoziţie pentru pregătiri este extrem de limitat. Este imperativă finalizarea priorităţilor naţionale, poziţia de negociere pentru consultările cu trio-ul actual şi cu Finlanda şi Croaţia (pe plan extern) şi publicarea transparentă a rezultatelor acestora. Pe plan intern, este vitală lansarea unor dezbateri publice reale pentru conturarea priorităţilor primare, dar şi secundare ale României în cele 6 luni de lucru, finalizat cu un raport întocmit de guvern, care să sintetizeze ideile propuse şi felul în care partenerii non-guvernamentali vor putea promova mesajul general", mai susţin semnatarii scrisorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.