Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apelarea de urgenta prin 113 a devenit functionala

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) anunta ca luni a fost preluata prima solicitare prin SMS la 113, numar destinat persoanelor cu dizabilitati de auz si/sau vorbire.

SMS-ul a fost transmis la ora 23,39 din municipiul Focsani si reclama o urgenta medicala, conform unui comunicat al STS transmis miercuri AGERPRES.

Prin schimburi de mesaje de tip SMS între operatoarea 112 si apelant au fost identificate urgenta si adresa apelantului. Apoi, cazul a fost transferat spre solutionare Dispeceratului integrat ISU - SMURD - Ambulanta. În urma interventiei unui echipaj de la Serviciul de Ambulanta, persoana cu afectiuni medicale a fost transportata la Unitatea de Primiri Urgente Focsani.

'Din analiza modului de preluare a mesajului si a interventiei, rezulta buna functionare a noului serviciu SMS 113 implementat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, în Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta pentru persoanele cu dizabilitati de auz si/sau vorbire. Acesta este doar un început iar preocuparile inginerilor STS sunt de a perfectiona si îmbunatati sistemul în asa fel încât dezvoltarea lui viitoare sa corespunda, pe deplin, cerintelor si asteptarilor utilizatorilor', subliniaza STS.

Acest serviciu este functional din 26 octombrie. Este destinat persoanelor cu dizabilitati de auz si/sau vorbire, prin mesaje scurte la numarul 113, pastrând caracteristicile serviciului 112 de voce: gratuitate si accesibilitate.

Pentru a putea utiliza acest numar este obligatorie înscrierea în baza de date a Serviciului 112, potrivit informatiilor publicate pe website-ul www.112.ro. Pentru înregistrare trebuie depuse urmatoarele documente: cerere de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilitati sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atesta dizabilitatea si copia documentului care atesta calitatea de reprezentant legal, daca este cazul.

Pâna acum, au fost validate ca si înregistrate 405 persoane.

În cazul în care o persoana cu dizabilitati are o urgenta aceasta trebuie sa sune la 112, unde va raspunde un operator, dar nu va initia un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificata automat de sistem ca fiind o persoana cu dizabilitati de auz si/sau vorbire. Ulterior, persoana respectiva va primi un SMS cu textul: 'Trimiteti SMS la 113 cu urgenta si adresa incidentului', la care va raspunde printr-un SMS la numarul 113, descriind scurt urgenta si indicând cu exactitate adresa, inclusiv judetul. Dupa transmiterea SMS-ului, STS spune ca este posibil ca persoana cu dizabilitati sa mai primeasca mesaje din partea operatorului 112 cu întrebari suplimentare, acesta urmând sa transmita datele agentiilor de interventie.

'Apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112 sau transmiterea de mesaje false la numarul 113 constituie contraventii iar faptele sunt sanctionate cu amenda de la 500 la 1.000 de lei', atrage atentia STS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.