Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape o sută de arbori din Sibiu vor fi mutaţi de pe un bulevard din municipiu în altă parte, pentru a fi salvaţi

Copaci, sectorul 4

Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS) a anunţat joi că a convins Primăria să nu taie aproape o sută de copaci de pe bulevardul Calea Dumbrăvii, ci să-i replanteze în alte locuri din municipiu, pentru a-i salva, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

"Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS) a realizat o serie de demersuri pentru salvarea arborilor de pe Calea Dumbrăvii, arteră care urmează să intre de săptămâna viitoare în reabilitare totală. După o solicitare oficială transmisă administraţiei locale şi după mai multe întâlniri şi discuţii cu specialiştii din cadrul Primăriei Sibiu şi cu reprezentanţii constructorului care a câştigat licitaţia pentru modernizarea arterei, AIOS a primit asigurări că o parte din arbori vor rămâne în actualul aliniament, iar restul, care nu pot rămâne în actualul amplasament din cauza lărgirii carosabilului, vor fi transplantaţi într-un parc ce va fi amenajat în oraş, astfel că niciun arbore de pe Calea Dumbrăvii nu va fi sacrificat", a transmis ONG-ul sibian.

Potrivit sursei citate, prin realizarea proiectului "Calea Dumbrăvii, prima arteră smart a Sibiului", exista riscul ca arborii plantaţi în prima jumătate a anilor 2.000 pe această arteră să fie defrişaţi, pentru a face loc benzii dedicate transportului în comun şi pistelor pentru biciclete.

Citește și: ALERTĂ - Parlamentul a deblocat angajările la stat: Posturile vacante din administrația publică centrală și locală pot fi scoase la concurs

AIOS a identificat câteva posibile soluţii, astfel încât arborii să nu fie tăiaţi şi au fost prezentate administraţiei locale.

"Ştiam că în Europa occidentală defrişarea nu mai este de mult timp o soluţie şi că se practică mutarea arborilor, atunci când proiecte noi fac imposibilă păstrarea lor în amplasamentul iniţial. Mai mult, în ultima perioadă vedem exemple şi în ţară. Sunt administraţii locale care au mutat arbori pentru a remobila anumite zone dedicate comunităţii şi chiar şi în Sibiu avem un astfel de precedent: un tei matur aflat iniţial în curtea Bisericii Evanghelice a fost mutat într-o altă zonă a oraşului, pentru a se putea continua lucrările de reabilitare din Piaţa Huet, în noiembrie 2018. Există utilaje inclusiv în România care dislocă aceşti arbori, cu tot cu rădăcină şi îi replantează într-o altă zonă. Noi am considerat că o astfel de soluţie, adoptată în cazul Căii Dumbrăvii, va arăta că Sibiul va avea într-adevăr o stradă SMART şi o administraţie preocupată să găsească cele mai moderne şi mai eficiente soluţii pentru comunitate", a declarat preşedintele AIOS, Tudor Ştefan Popa.

Preşedintele AIOS spune că s-a găsit soluţia modificării proiectului astfel încât arborii de pe partea stângă a şoselei să fie păstraţi în actualul amplasament, iar în cazul aliniamentelor care nu se vor păstra, conform noului plan al arterei, arborii vor fi mutaţi într-o altă zonă, fiind replantaţi astfel încât aceştia să îşi continue dezvoltarea normală. Astfel, aproape o sută de arbori vor fi transplantaţi în alte locuri ale oraşului, alţi 200 fiind plantaţi pe Calea Dumbrăvii pentru a păstra zona verde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.