Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită a pus în mișcare Marele Plan: se schimbă polii bogăției în lume

Planet Concerns
arabia saudita

Cheltuielile Fondului de investiţii publice (PIF) al Arabiei Saudite au reprezentat circa un sfert din cele 124 de miliarde de dolari investite în 2023 de fondurile suverane la nivel global, arată un raport publicat la 1 ianuarie, transmite Reuters, informează News.ro.

Practic, Arabia Saudită a cheltuit un sfert din totalul banilor rulați în fonduri suverane la nivel mondial și arată o forță de temut la nivel global.

Cheltuielile uriaşe de 31,5 miliarde de dolari ale PIF în 2023 sunt comparate cu cele de 123,8 miliarde de dolari pentru toate fondurile suverane, într-un raport anual preliminar al firmei specializate din industrie Global SWF, care urmăreşte fondurile de investiţii suverane ale lumii.

Creşterea puternică de anul trecut a acţiunilor globale a contribuit la creşterea activelor administrate de fondurile suverane din întreaga lume la un record de 11.200 miliarde de dolari.

Cheltuielile totale ale fondurilor suverane pentru tranziţia energetică, de la hidrogen verde la minerit de litiu, au atins, de asemenea, un record de 25,9 miliarde de dolari în 2023, se arată în raport.

În ciuda acestui fapt, cheltuielile totale ale fondurilor suverane au fost anul trecut cu 21% sub cele din 2022.

”Acest lucru poate semnala o abordare prea prudentă, deoarece nu există lipsă de capital de pus la lucru în rândul acestor instituţii”, a spus directorul general al Global SWF, Diego López, în raport.

GIC, din Singapore, care a condus cheltuielile fondurilor de investiţii în ultimii şase ani, a investit cu 48% mai puţin în 2023, în ciuda unui flux de 144 de miliarde de dolari de la banca centrală a ţării.

Fondurile din Golf au reuşit să-şi sporească dominaţia în tranzacţii, în mare parte în detrimentul fondurilor canadiene şi din Singapore, arată raportul Global SWF.

Fondurile din Golf reprezintă acum aproape 40% din valoarea investiţiilor derulate de fondurile suverane.

Datele furnizate de grupuri precum Global SWF sunt urmărite îndeaproape, deoarece nu toate fondurile suverane publică rapoarte anuale, iar cinci dintre primele 10 nu dezvăluie un total exact al activelor gestionate.

JOCURI ŞI SPORT

Raportul Global SWF nu a evidenţiat investiţiile individuale ale PIF al Arabiei Saudite, dar cheltuielile sale generoase pentru fotbal şi golf au făcut furori în lumea sportului.

În iunie, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a anunţat că PIF va prelua controlul celor patru cluburi de fotbal de top din ţară, Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Hilal şi Al-Nassr al lui Cristiano Ronaldo.

În iunie, Arabia Saudită a uimit lumea golfului, printr-un acord de fuziune şoc între PGA Tour, DP World Tour şi circuitul rival LIV, care este susţinut de PIF saudit. Fuziunea nu este încă finalizată.

Pe lângă implicarea în sport, cele mai mari investiţii ale Regatului au fost în alte sectoare şi 42% din aceste cheltuieli au fost acasă.

Achiziţiile mari au inclus 4,9 miliarde de dolari pentru compania de jocuri de noroc din SUA Scopely, 3,6 miliarde de dolari pentru cumpărarea diviziei de leasing de avioane a Standard Chartered şi 3,3 miliarde de dolari pentru producătorul de oţel Hadeed.

”Varietatea ofertelor arată lăţimea de bandă şi acoperirea de neegalat ale PIF şi ale filialelor sale, care formează o reţea largă pentru a capta orice valoare adăugată pentru Saudi Vision 2030”, a spus López, referindu-se la planul de transformare economică al ţării.

Raportul Global SWR subliniază, de asemenea, planurile PIF de a lansa o companie aeriană şi propria sa marcă de vehicule electrice.

Fondul deţine o participaţie de 8,1 miliarde de dolari în companiile de jocuri video Activision Blizzard, Electronic Arts şi Take-Two, parte a planurilor de a transforma ţara într-un hub de jocuri.

Privind în 2024, Global SWF se aşteaptă ca activele tuturor investitorilor deţinuţi de stat, inclusiv fondurile suverane, băncile centrale şi fondurile de pensii, să depăşească un vârf anterior din 2021, al unor active gestionate de 50.800 miliarde de dolari, deoarece ţin cont de câştigurile pe hârtie ale anului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.