Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arheologi subacvatici greci au recuperat vase antice dintr-o epavă de pe fundul Mării Ionice

athina984.gr
vase antice

Arheologi subacvatici greci au reuşit să recupereze sute de amfore şi alte obiecte antice în perfectă stare dintr-o epavă naufragiată la sfârşitul secolului V î.H. în strâmtoarea dintre insula Cythera şi Peloponez, a anunţat luni Ministerul elen al Culturii, relatează EFE.

Epava, aflată la o adâncime de 222 de metri în Marea Ionică, a fost localizată în 2019, în timpul lucrărilor pentru conectarea reţelelor electrice ale insulei Creta cu partea continentală a ţării.

Pentru a putea recupera obiectele de pe epavă a fost nevoie de ajutorul navei oceanografice Egeus, de la Centrul Helenic de Cercetări Marine (HCMR), al cărei robot submarin a prezentat imagini ale acestor artefacte la sfârşitul lunii septembrie, potrivit Agerpres.ro.

Vasul naufragiat transporta sute de amfore fabricate în insulele Corfu, Chios şi Skopelos, precum şi vase mai mici pentru veselă şi trei oale mari din ceramică, majoritatea perfect conservate, potrivit imaginilor luate de robot.

În timp ce specialişti ai HCMR încearcă să evalueze dimensiunea navei eşuate şi capacitatea sa de a transporta mărfuri, graţie imaginilor filmate de robot, arheologii subacvatici vor putea studia obiectele şi afla ce fel de mărfuri transporta vasul şi care era ruta acestuia.

Zona maritimă din sudul Peloponezului este cunoscută prin furtunile care se formează subit şi care au provocat sute de naufragieri din Antichitate şi până în prezent.

Printre acestea se numără şi epava pe care a fost descoperit aşa numit "mecanism de la Antikythera", considerat primul calculator din istorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.