Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arheologii francezi au început săpăturile într-un sit neolitic considerat 'o capsulă a timpului'

History.com
Neolitic preistoric istorie

Protejat timp de 6.000 de ani de o pădure, un sit neolitic fortificat şi întins pe 25 de hectare în nordul Franţei face obiectul primelor săpături demarate după descoperirea sa, au anunţat vineri arheologii care participă la acest proiect, informează AFP.

Aceste prime săpături - denumite "de caracterizare" - le-au permis cercetătorilor francezi să descopere obiecte de mobilier arheologic, silexuri şlefuite, vase de ceramică şi obiecte din gresie, precum şi numeroase elemente de datare, potrivit Agerpres.

Situl, care se află în pădurea de pe domeniul Ohlain, ar putea face obiectul unei protecţii oferite de titulatura monumentelor istorice, la un an după descoperirea sa în comunica Fresnicourt-le-Dolmen.

Descoperirea a fost făcută "dintr-o pură întâmplare" cu ajutorul unui "Lidar" (Light Detection and Ranging - un instrument de măsurare a distanţei prin fascicule luminoase), care a oferit o perspectivă inedită asupra topografiei solului din pădure, a dezvăluit Gilles Leroy, inginer în cadrul Direcţiei regionale pentru chestiuni culturale.

Vechi de 6.000 de ani dar niciodată reocupat după neolitic, situl se află "într-o stare de conservare unică" şi din acest motiv poate fi considerat "un fel de capsulă a timpului", deşi, chiar şi în absenţa unor locuitori ulteriori, "pădurea l-a avariat", a subliniat acelaşi specialist.

Alte situri de acelaşi tip descoperite în Franţa sau în vestul Europei au suferit distrugeri mai mari, a adăugat el.

Amenajarea sa, cu o centură fortificată largă de 50 de metri şi compusă din mai multe rânduri de şanţuri şi terasamente, jalonate de intrări, a mobilizat o comunitate importantă, estimează Gilles Leroy.

Deşi "funcţia sa defensivă nu prea se pretează la dezbateri", utilizarea pe care i-au dat-o locuitorii săi neolitici "rămâne puţin cam nebuloasă", într-o epocă în care oamenii "nu mai erau vânători-culegători şi începeau să se sedentarizeze", într-un context marcat de valuri migratorii şi de numeroase conflicte.

În perioada imediat următoare, în aşteptarea protejării sitului prin acordarea titulaturii de monument istoric, Oficiul Naţional al Pădurilor (ONF) din Franţa a luat deja o serie de măsuri pentru a evita orice degradare a sitului prin exploatarea lemnului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.