Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata din Liban va fi desfăşurată de-a lungul întregii frontiere de est

libia

Armata libaneză va fi desfăşurată de-a lungul întregii frontiere de est a ţării cu Siria şi va rămâne staţionată acolo după recenta recucerire a zonelor de la militanţii aparţinând Statului Islamic, a anunţat vineri şeful armatei, generalul Joseph Aoun, citat de Reuters. Anunţul pare să confirme comentariile grupării şiite libaneze Hezbollah că predă armatei punctele pe care le avea sub control de-a lungul frontierei.

"Armata se va deplasa de acum încolo la graniţele de est pentru a le apăra", a declarat Aoun la o ceremonie de comemorare a soldaţilor libanezi ucişi de Statul Islamic (SI). O ofensivă a armatei desfăşurată luna trecută s-a încheiat cu retragerea militanţilor SI de pe ultima lor poziţie deţinută de-a lungul frontierei, în conformitate cu un acord de încetare a focului. Armata siriană şi Hezbollah au luptat împotriva jihadiştilor separat în partea siriană.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat în iulie că ar fi gata să predea teritoriul pe care l-a capturat dacă armata libaneză îi va cere. În aceeaşi lună, Hezbollah a condus o campanie în această zonă pentru a captura ultima poziţie deţinută la frontieră de grupul jihadist Frontul al-Nusra, conform Agerpres.

Surse de securitate au declarat că gruparea Hezbollah a început să predea punctele pe care le controla. Hezbollahul susţinut de Iran a jucat un rol esenţial în anihilarea jihadiştilor musulmani suniţi în regiunea de frontieră în timpul războiului sirian ce durează de şase ani, în cadrul sprijinului său militar pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad. Gruparea şiită, un aliat al preşedintelui libanez Michel Aoun, a fost o forţă cheie pentru înfrângerea militanţilor în zona Qalamoun, mai la sud, în 2015, şi în oraşul sirian Qusair, în 2013. Frontiera sudică a Libanului cu Israelul, un inamic al Hezbollahului, este patrulată de Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.