Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artistul Gerhard Richter a creat trei vitralii colorate pentru cea mai veche mănăstire din Germania

O mănăstire din Germania a prezentat miercuri schiţele pentru trei vitralii de mari dimensiuni realizate de Gerhard Richter, cel mai apreciat artist contemporan german, informează DPA, potrivit Agerpres.

Schiţele realizate pentru abaţia Tholey, o mănăstire benedictină din sud-vestul Germaniei, au fost întâmpinate cu entuziasm miercuri, când au fost prezentate la faţa locului.

"Nu putem fi decât entuziasmaţi", a declarat călugărul Wendelinus Naumann, în faţa acestor schiţe. "Sunt sigur că poţi să stai în faţa lor timp de multe ore sau chiar zile şi să descoperi în continuare ceva nou după mulţi ani de observaţie", a adăugat el.

Fiecare dintre cele trei vitralii - cu dimensiunile de 1,95 metri x 9,3 metri - prezintă cinci motive care se repetă în oglindă, alcătuind o operă detaliată şi complexă. Cele două vitralii de la marginile spaţiului în care vor fi expuse sunt dominate de nuanţe de roşu şi albastru, în timp ce în vitraliul din mijloc galbenul este culoarea dominantă.

Citește și: Olguța Vasilescu, atac dur la adresa USR: ‘Spune ca are un proiect de eliminare a pensiilor speciale. Minte!’

"Seamănă cu tiparele orientale", a declarat Gerhard Richter. "Sunt jumătate abstracte, jumătate narative", a adăugat celebrul pictor german.

Artistul a dezvăluit pentru DPA că a început să se gândească la designul complex al acestor vitralii în urmă cu mai mulţi ani, când lucra la un volum artistic, publicat sub titlul "Patterns: Divided, Mirrored, Repeated".

Pictorul nu a fost prezent la ceremonia organizată miercuri în Tholey, un sat aflat la mică distanţă de frontiera franceză. Gerhard Richter, în vârstă de 87 de ani, a donat aceste vitralii celor 11 călugări care trăiesc în mănăstirea din localitate.

Biserica din Tholey, documentată pentru prima dată în anul 634 e.n., este cea mai veche mănăstire din Germania. Această abaţie gotică este în prezent în curs de renovare.

Citește și: Acuzații grave! Trafic de cocaină cu permisiunea SIE

Vitraliile create de Gerhard Richter se află etapa de producţie şi vor fi inaugurate în iunie 2020.

Gerhard Richter este considerat unul dintre cei mai talentaţi pictori în viaţă din lume.

El a realizat în trecut un vitraliu şi pentru Catedrala din Koln, ce a fost inaugurat în 2007.

Operele lui Gerhard Richter, născut la Dresda şi cu studii de artă efectuate în estul Germaniei în domeniul picturii clasice realiste, încorporează o serie de genuri, precum natură moartă, portretistică şi peisagistică, dar şi elemente de abstractizare. Atelierul celebrului pictor german se află în Koln.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.