Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Astăzi este celebrată Ziua Internaţională a Munţilor. Turismul montan atrage aproximativ 15 până la 20% din turismul global

The Spectator
romania munti peisaje

Ziua Internaţională a Munţilor este celebrată în data de 11 decembrie şi a fost proclamată, în 2003, de Adunarea Generală a ONU. Pentru 2021, tema propusă este „Turismul montan durabil”, conform basilica.ro

Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane.

Turismul durabil în munţi poate contribui la crearea de opţiuni suplimentare şi alternative de trai şi la promovarea reducerii sărăciei, incluziunii sociale, precum şi conservarea peisajului şi a biodiversităţii. Este o modalitate de a păstra moştenirea naturală, culturală şi spirituală, de a promova meşteşugurile locale şi produsele de mare valoare, precum şi de a celebra multe practici tradiţionale, cum ar fi festivalurile locale, precizează ONU, citat de Agerpres.

Turismul montan atrage aproximativ 15 până la 20% din turismul global. Turismul, însă, este unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia de Covid-19, afectând economiile, mijloacele de trai, serviciile publice şi oportunităţile de pe toate continentele. În munţi, restricţiile pentru gestionarea pandemiei cu noul coronavirus au agravat şi mai mult vulnerabilităţile comunităţilor montane.

Această criză poate fi văzută ca o oportunitate de a regândi turismul montan şi impactul acestuia asupra resurselor naturale şi a mijloacelor de trai, pentru a-l gestiona mai bine şi pentru a-l valorifica pentru un viitor mai rezistent, mai ecologic şi mai favorabil incluziunii.

Munţii reprezintă căminul a 15% din populaţia lumii şi pentru aproximativ jumătate din biodiversitatea planetei. Conservarea acestora reprezintă un factor cheie pentru dezvoltarea durabilă. Aceştia furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc în zone montane, iar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.

Zonele montane joacă un rol important în ce priveşte creşterea economică sustenabilă. De asemenea, furnizează apă dulce, energie şi hrană – resurse cheie pentru viaţă. În arealele montane se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.