Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia a înregistrat cea mai aridă primăvară din ultimii 120 de ani

www.operationworld.org
australia

Australia a înregistrat cea mai aridă primăvară din ultimii 120 de ani, a anunţat luni Biroul de Meteorologie (BoM), citat de agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.

Odată cu încheierea sezonului de primăvară australă, BoM a anunţat că cea mai mare parte a teritoriului Australiei a beneficiat de o cantitate de precipitaţii mult sub valorile medii. Mai multe staţii meteorologice, situate în zone diferite ale ţării, au raportat cea mai aridă primăvară din istoria înregistrărilor.

De asemenea, primăvara 2019 a fost a cincea cea mai fierbinte din istoria înregistrărilor meteorologive, cu un record de temperatură maximă de 47,1 grade Celsius, consemnat la mijlocul lunii noiembrie în Australia de Vest.

''Precipitaţiile de primăvară au fost cu mult sub medie, în cea mai mare parte a Australiei, iar în ansamblu a fost cea mai aridă primăvară din Australia din istorie'', se arată în raport.

Perioada ''prelungită de căderi de precipitaţii neobişnuit de scăzute din estul Australiei continuă să aibă un efect semnificativ asupra comunităţilor şi mediului'', menţionează raportul.

Vremea cu temperaturi-record şi cantităţi reduse de precipitaţii a afectat numeroase comunităţi agricole, în unele cazuri sursele de apă ajungând aproape la zero şi determinând reglementări stricte privind utilizarea apei.

Citește și: Liviu Dragnea, prima postare pe Facebook, după încarcerare: România, de dragul tău am sacrificat tot

Aprovizionarea cu apă din Sydney a scăzut sub 50% la începutul acestui an şi este pe cale să scadă sub 40% la începutul anului 2020, în acest context premierul statului Noul Wales de Sud, Gladys Berejiklian, anunţând controale mai stricte în ceea ce priveşte utilizarea apei.

Condiţiile de secetă au avut impact asupra incendiilor de vegetaţie, acestea fiind mai feroce decât în anii precedenţi. ''Condiţiile extrem de aride şi temperaturile mult peste medie au condus la creşterea riscului de incendii în Noul Wales de Sud şi Queensland'', se arată în raport. ''Mai multe incendii de amploare şi periculoase au ars în ambele state de la începutul lunii septembrie, ceea ce a condus la pierderi de proprietăţi şi de vieţi omeneşti'', se precizează în document.

La sfârşitul lunii noiembrie, meteorologii din Australia au prognozat o vară cu temperaturi-record pe continent, cu o lună decembrie mai săracă în precipitaţii şi mai fierbinte şi cu noi recorduri de temperatură maximă ce ar putea fi stabilite în ianuarie. Valurile de caniculă vor afecta cel mai probabil întregul continent, iar în nordul ţării sezonul musonic ar putea fi întârziat până la mijlocul lunii ianuarie, a indicat BoM.

Vara trecută, în Australia au fost doborâte recordurile de căldură, cu temperaturi care au atins în unele zone aproape 50 de grade Celsius, în medie cu 1,28 grade grade Celsius peste precedentul record de căldură stabilit în 2013.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.