Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritatea Electorală Permanentă e PE BARICADE - Ce spune şeful AEP despre setul de alegeri din 2020

epoch times romania
buica aep

Autoritatea Electorală Permanentă este pregătită pentru alegerile locale şi parlamentare, spune Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, potrivit Agerpres.

"Autoritatea Electorală Permanentă a intrat în logică de alegeri, suntem pregătiţi pentru acest an pentru alegerile locale şi alegerile parlamentare. (...) Aseară a fost finalizată ordonanţa de urgenţă pentru a crea cadrul legal pentru alegeri anticipate, deoarece nu exista o astfel de reglementare, dar şi aşezarea lucrurilor bune făcute pentru alegerile prezidenţiale din 2019 să fie preluată şi aplicată şi la alegerile parlamentare din acest an", a spus Mituleţu-Buică într-o declaraţie de presă.

El a menţionat că printre noutăţi se numără modificarea termenelor în ceea ce priveşte alegerile anticipate.

"Noutăţile ar fi în ce priveşte alegerile anticipate reducerea termenelor, pentru că acum pentru alegeri la termen înseamnă cel puţin 90 de zile. Or, potrivit Constituţiei, ai cel mult 90 de zile pentru a organiza alegeri anticipate. Propunerea noastră a fost de cel puţin 50 de zile pentru perioada electorală, dar potrivit calculelor va fi puţin peste 50 de zile perioada electorală pentru anticipate. A fost preluarea pentru votul în străinătate - cele trei zile de vineri, sâmbătă şi duminică în străinătate şi în ţară doar duminica, cu prelungirea votării pentru cele trei zile în străinătate şi în ţară până la ora 23,59, astfel încât să ne asigurăm că vor vota cât mai mulţi alegători. A fost crescut numărul de parlamentari pentru Circumscripţia 43 străinătate, astfel încât să asigure o mai mare reprezentare a cetăţenilor cu paşaport CRDS în evidenţele AEP, de la doi la patru senatori şi de la patru la opt deputaţi şi la fel o serie de proceduri pentru simplificarea procesului de votare", a afirmat Mituleţu-Buică.

Citeşte şi: A venit vremea 'EVALUĂRII' - Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, este acuzat de o asociaţie că a folosit spaţiile Universităţii AIC în spectru politic

El a adăugat că, urmare a ordonanţei de urgenţă adoptate, s-a creat cadrul legal pentru alegeri anticipate şi pentru a se putea împuternici un guvern interimar, la propunerea AEP, să emită actele normative subsecvente la nivel de hotărâre de guvern pentru data alegerilor, calendarul măsurilor organizatorice, hotărârea privind finanţarea şi posibilitatea de a acorda din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului banii pentru organizarea procesului electoral.

"Potrivit calculelor noastre, poate ajunge la un miliard de lei acest proces electoral - localele şi, dacă vor fi, parlamentarele tot în aceeaşi sumă putem să ne încadrăm, deoarece prin ordonanţă de urgenţă s-a stabilit că, dacă avem alegeri generale, locale la termen şi se declanşează alegeri parlamentare anticipate, mergem pe aceeaşi infrastructură - BEC, Biroul Electoral Judeţean; birourile de circumscripţie comunale, fiind înfiinţate pentru locale, rămân funcţionale pentru alegerile parlamentare; şi birourile secţiilor de votare", a explicat preşedintele AEP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.