Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment CUTREMURĂTOR! Aproape de a fi învins pe teren, Statul Islamic pregătește marea lovitură. Cum vrea să 'cucerească' lumea

ISIS, internet

Aproape de a fi învinsă pe teren, în Irak şi în Siria, gruparea Statul Islamic (SI) va constitui în spaţiul cibernetic un 'califat virtual' de unde va continua lupta şi îi va stimula pe susţinătorii săi, atrag atenţia experţi şi oficiali, relatează AFP, conform agerpres.ro

Şi riscă să fie mai dificil de a îndepărta gruparea jihadistă din colţurile ascunse ale 'internetului întunecat', de unde propaganda sa ar putea continua să îi incite la acţiune pe membrii şi simpatizanţii săi, afirmă sursele citate. 

La începutul anului, într-un text intitulat 'Califatul virtual', generalul american Joseph Votel, comandantul US Central Command (a cărui zonă de intervenţie acoperă Orientul Mijlociu şi restul Asiei), atrăgea atenţia: "Nu este suficient să învingem Statul Islamic pe câmpul fizic de luptă".

Campioni ai României, ESCROCAŢI de un apropiat al lui Băsescu şi Udrea


"Însă după o înfrângere decisivă în Irak şi în Siria, Statul Islamic îşi va găsi foarte probabil un refugiu virtual, un 'califat virtual', de unde va continua să coordoneze şi să inspire atentate", scrie el. 

"Acest lucru îi va permite de asemenea să continue să crească o bază de susţinători până când această grupare va fi în măsură să recucerească teritorii fizice", se mai arată în document. 

"Acest califat virtual este o versiune distorsionată a califatului istoric: o comunitate stratificată de musulmani conduşi de un calif (în prezent Abou Bakr al-Baghdadi), care aspiră să facă parte dintr-un stat guvernat de Şaria şi localizat în spaţiul cibernetic", continuă generalul. 

Pierderea celei mai mari părţi din teritoriile pe care le-a cucerit militar, în Irak şi în Siria, a afectat comunicarea online a SI, care postează mai puţine lucruri şi sub forme mai puţin eficiente decât în urmă cu câteva luni, însă nu a oprit-o complet, subliniază experţii. 

Reţeaua sa de comunicare şi de propagandă, 'agenţia' Amaq, nu a încetat niciodată să emită, să revendice atacuri, să incite la comiterea de atentate. 

Publicaţiile sale online, în mai multe limbi, sunt în continuare disponibile la doar câteva click-uri. Ele îi incită mai mult ca oricând pe susţinătorii califatului, indiferent unde s-ar afla, să treacă la acţiune şi îşi înmulţesc sfaturile şi instrucţiunile pentru atacuri. 

Încă din 2015, Charlie Winter a redactat, pentru grupul de reflecţie britanic Quilliam, un raport care se intitula 'califatul virtual' şi care analiza strategia de propagandă a SI. 

"Este evident că prezenţa sa ideologică, existenţa sa ca idee va deveni mai importantă în următoarele luni şi în următorii ani", spune el pentru AFP. "Gruparea încearcă acum să transmită faptul că ideea califatului este mai importantă decât prezenţa sa fizică", adaugă expertul. 

"Acestea fiind zise, nu este o alegere binară - online sau offline", mai spune el.

Cazul omului de afaceri Strutinsky EXPLODEAZĂ! Răspunsul Inspecţiei Judiciare arată implicarea SRI în dosarul penal


"Va fi tot timpul un hibrid între două lucruri - real şi virtual. Vom avea de-a face în umătoarele luni şi în următorii ani cu un Stat Islamic slăbit, dar care va controla încă porţiuni de teritoriu, în special în Siria. Şi va fi de asemenea o insurecţie clandestină în Irak", completează Winter. 

Sub presiunea unor puteri publice, furnizorii de servicii şi marii actori ai internetului mondial au introdus măsuri şi proceduri în încercarea de a împiedica folosirea de către SI a reţelei mondiale pentru a se organiza şi a răspândi propagandă. 

"Însă, în ciuda intensificării vigilenţei autorităţilor şi reţelelor de socializare, Statul Islamic a dat dovadă de o rezistenţă semnificativă, datorită uşurinţei de acţiune, caracterului modular, adaptabilităţii în faţa încercărilor de suprimarea a materialelor jihadiste online", spun cercetătorii francezi Laurence Bindner şi Raphael Gluck. Gruparea "reuşeşte astfel să menţină o diseminare suficientă pentru a atinge bazinul său de simpatizanţi şi a face noi recrutări", adaugă ei. 

Propaganda online a Statului Islamic, care a descris perioada 2014-2015, când gruparea controla regiuni imense din Siria şi Irak, ca fiind 'epoca de aur', va fi "extrem de dificil de combătut", avertizează Charlie Winter. 

"Nu poţi să cenzurezi internetul. Autorităţile îşi îndreaptă atenţia asupra părţii greşite a internetului (reţeaua de mare public), iar asta e o problemă (...) Jihadiştii se ascund în internetul profund, folosind criptări. Vor exista întotdeauna refugii pentru terorişti pe internet, indiferent ce spun politicienii", completează el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.