Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment de risc crescut de avalanșă în munții Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu

captura youtube
avalansa

Este risc mare de avalanșă în munții Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu până miercuri seara, se arată în Buletinul nivometeorologic publicat marți de Administrația Națională de Meteorologie.

În munții Parâng-Șureanu, la altitudini de peste 1.800 de metri, ninsorile recente au depus local 20-30 cm de zăpadă proaspătă peste stratul preexistent, ce încă are stabilitate și rezistență relativ redusă, și care are pe alocuri grosimi de 20-25 cm. În profunzime stratul este înghețat și stabilizat. Vântul puternic a format plăci de vânt în apropierea crestelor și troiene sau depozite mari de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin alunecarea straturilor mai puțin stabilizate de la suprafață sau prin ruperea plăcilor de vânt din

zona crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări. Riscul declanșării avalanșelor va fi mare (4), potrivit mediafax.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul de avalanșă este însemnat (3).

Și în munții Țarcu-Godeanu, la peste 1.800 m în ultimele 24 de ore, au căzut local peste 30 l/mp de precipitații sub formă de zăpadă, care, datorită vântului puternic, au fost spulberate și depuse pe văi și în zonele adăpostite. Acestea prezintă coeziune slabă cu stratul de zăpadă subiacent, care are încă o rezistență redusă. Trecător va mai ninge slab. Vântul puternic din următoarele 24 de ore va viscoli ninsoarea și spulbera zăpada și va reduce vizibilitatea. În zonele adăpostite se întâlnesc depozite mari și troiene de peste 1-2 metri. În zona crestelor sunt cornișe, iar spre creste sunt formate plăci de vânt, care se pot rupe cu ușurință la supraîncărcări, în timp ce altele noi vor continua să se formeze. Atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, sunt condiții favorabile pentru
declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și mari. Riscul declanșării avalanșelor se menține mare (4). La altitudini mai mici de 1800 m, riscul de avalanșă este însemnat (3).

De asemenea, este risc însemnat de avalanșă în Masivul Făgăraș, în Munții Rodnei și Călimani-Bistriței și în Munții Bucegi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.