Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENT: Rusia și NATO se pregătesc de RĂZBOI

rusia arm

NATO şi Rusia se antrenează pentru o confruntare armată de cel mai înalt nivel, a avertizat o organizaţie europeană. Războiul la nivel declamativ dintre Moscova şi Occident se traduce, deja, în strategie militară.

Avertismentul despre războiul care va lua naştere între Rusia şi NATO vine din partea European Leadership Network (ELN), organizaţie formată din foste personaje militare, din politicieni şi din legiuitori.

Citește și: Procurorii DNA, făcuți praf în instanță: Un important lider PSD a scăpat de cătușe

Ei au prezentat o analiză a exerciţiilor militare recente făcute de cele două puteri, NATO şi Rusia, care concluzionează că fiecare „se pregăteşte pentru ce e mai rău“, notează „Financial Times“. Afirmaţiile sumbre ale organizaţiei, făcute de zeci de foşti generali şi de miniştri ai Apărării şi de Externe, subliniază o ruptură, modul în care ambele părţi şi-au intensificat postura militară în ultimele luni.

Citește și: Fiscul îi ia o parte din avere lui Gigi Becali: Din cauza asta am făcut pușcărie

ELN a analizat, pas cu pas, dezvoltarea unităţilor militare a celor doi jucători importanţi şi modul în care aceştia au îndeplinit exerciţii militare de amploare, cum ar fi „Scutul Aliaţilor“ ale NATO sau antrenamentele „ad hoc“ ale Rusiei.

Citește și: Cezar Preda pune punctul pe i: Klaus Iohannis e mai dur decât Traian Băsescu

Ambele pregătiri au fost îndeplinite având în minte oponenţi ipotetici dar „natura şi scara operaţiunilor indică altceva. Fiecare parte se antrenează clar pentru a face faţă capabilităţilor şi planurilor de război ale celeilalte“, se arată în raportul ELN. Oponentul „ipotetic“ pentru Rusia a fost NATO Exerciţiile ad hoc ale Rusiei, ce au avut loc în martie, au implicat 80.000 de persoane, inclusiv soldaţi din Aviaţie şi din unităţile speciale Şpeţnaz, dar şi 12.000 de vehicule şi 220 de aeronave într-o operaţiune care s-a întins de la graniţa europeană a Rusiei până în nordul său îndepărtat.

Citește și: Sebastian Ghiță se implică în căutarea planorului dispărut

Aceste exerciţii au implicat desfăşurare de paraşutişti în regiuni sensibile, bătălii navale şi operaţiuni de apărare a centrelor de comandă militare, inclusiv un raid simulat asupra sediului Flotei Nordice de lângă Murmansk. Asemenea eforturi ar fi fost făcute cu NATO în minte, potrivit ELN. Un singur adversar pentru NATO - Rusia Exerciţiile NATO din estul Europei au fost de asemenea concentrate pe un singur adversar.

Citește și: DIICOT a săltat 20 de medici și farmaciste în Bihor! Fraudă la secția de Oncologie

Eforturile mai reduse ale NATO au fost un amestec de patru exerciţii distincte ce au avut loc anterior şi au fost conduse de Alianţă. Ele au implicat 15.000 de trupe echipate şi gata de intervenţie, potrivit unui scenariu în care un stat membru NATO ar fi invadat şi cât de rapid s-ar răspunde în cazul acesta.

Strategii NATO s-au chinuit să scoată de la naftalină planuri logistice din epoca Războiului Rece pentru a permite transportarea de material de-a lungul Europei, notează „Financial Times“. Desfăşurarea de forţe din iunie a celei mai rapide forţe de intervenţie a Alianţei a fost proiectată în jurul unui scenariu care copia operaţiunile militare sub acoperire ale Rusiei din Crimeea şi estul Ucrainei.

Citește și: Pe cine a turnat Viorel Hrebenciuc ca să scape: Lista cu numele grele

„Încă de la începutul crizei ucrainene au avut loc o intensificare a exerciţiilor şi o creştere a scopurilor lor“, a declarat Lukasz Kulesa, directorul de cercetare al ELN. „Rusia îşi măreşte pregătirea de luptă a forţelor sale şi intenţionează să trimită mai multe mesaje către NATO. Maşinăria rusească a dovedit că se poate mişca cu mai multă uşurinţă decât NATO, iar alianţa încearcă să se adapteze la acest lucru.

Tratează Rusia ca un oponent în adevăratul sens al cuvântului, fapt care ar însemna că exerciţiile NATO trebuie să fie mai semnificative şi de amploare“, adaugă Kulesa. Cu Rusia şi NATO hotărâte să-şi intensifice „jocurile de război“, Kulesa avertizează de o şi mai mare deteriorare a relaţiilor, dacă nu se poate ajunge la nicio înţelegere, scrie adevarul.ro.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.