Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Toni Neacșu: 'Civilii care au depășit această vârstă nu pot fi încorporați obligatoriu nici măcar în timp de mobilizare sau război'

www.crimetime.ro
soldați români

Proiectul de lege care vizează starea de criză stârnește deja numeroase controverse. Avocatul Toni Neacșu susține că actualele propuneri nu o să treacă niciodată, deoarece românii care au mai mult de 35 de ani nu mai au îndatoriri militare.

Vezi și: Bărbaţii între 18 şi 60 de ani intră în rezerva generală în caz de război (Proiect de lege inițiat de guvern)

„In Romania nu se poate institui, nici macar pentru caz de razboi, indeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani. Art. 55 din Constitutie stabileste foarte clar ca pot fi obligati la efectuarea serviciul militar, in indeplinirea indatoririi de aparare a tarii, doar cetatenii cu varsta intre 20 si 35 de ani. Civilii care au depasit aceasta varsta nu pot fi incorporati obligatoriu nici macar in timp de mobilizare sau razboi.

Singura posibilitate este modificarea chiar a Constitutiei Romaniei. Proiectul de lege numit impropriu al starii de criza, care de fapt modifica toata legislatia privind armata si pregatirea populatiei pentru razboi, nu va trece niciodata in forma actuala, cetatenii peste 35 de ani neavand indatoriri militare sub forma incorporarii”, a spus avocatul Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: MAI, anunț de ultimă oră privind obligațiile care intră în vigoare după încetarea stării de alertă

Ce prevede

Conform proiectului, situaţia de criză este definită ca fiind "situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acţiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate".

Vezi și: Situația de criză | Guvernul Ciucă pregătește un pachet de 10 legi (surse)

Situaţiile de criză cu impact asupra securităţii pi apărării naţionale sunt gestionate de MApN, în condiţiile prevăzute în proceura de coordonare a răspunsului de criză, aprobată prin hotărâre a CSAT.

Vezi și: Proiectul poate fi consultat integral AICI

Conform proiectului, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetăţenii încorporabili, recruţii, precum şi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste între 35 şi 63 de ani.

Proiectul conţine şi prevederi referitoare la cetăţenii incorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, nu este de actualitate şi că ministerul pe care îl conduce va anunţa opinia publică despre proiectele sale legislative.

Vezi și: Răsturnare de situație: Ministrul Apărării anunță că proiectul de lege privind starea de criză nu este de actualitate .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.