Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bâlbâielile absorbției fondurilor europene

deputat Andrei Sava

Agenda media vara aceasta a fost dominată de o serie de dispute sterile asupra fondurilor europene. În loc să prezinte care este poziția României în contextul negocierilor pentru Brexit și cum vor fi influențate fondurile UE alocate pentru țara noastră de iminenta ieșire din Uniune a Marii Britanii, guvernul tehnocrat a preferat lansarea unor atacuri la așa-zisa grea moștenire. Să ne uităm însă un pic mai bine pe câteva cifre pentru a vedea exact despre ce vorbim. În aprilie 2012, la preluarea guvernării de către guvernul Ponta, rata de absorbție curentă era de 8.5%, iar sumele cerute la rambursare către Comisia Europeană se ridicau la abia 1,6 miliarde de euro din cele 19 miliarde disponibile. În noiembrie 2015, când a venit guvernul tehnocrat rata de absorbție curentă era de 59.6%, iar sumele cerute la rambursare ajunseseră la 11,4 miliarde de euro. De notat de asemenea că aceste cifre reflectă și cele peste 1 miliard de euro corecții financiare aplicate României datorită contractelor cu dedicație ale guvernării Boc. Avem așadar o creștere de 10 ori a ratei de absorbție pe perioada guvernării Ponta. Mai mult, anii 2014-2015 au însemnat și negocierea de către guvernarea PSD cu Comisia Europeană a unor facilități care să permită accelerarea absorbției fondurilor europene prin acceptarea la finanțare a unor proiecte retrospective, adică cu finanțare inițială din alte surse, dar care respectă regulile europene și a unor proiecte fazate care să utilizeze și din fondurile exercițiului bugetar 2014-2020. Datorită acestor facilități guvernul actual se poate lăuda că a crescut absorbția ca Făt-Frumos și au transmis la Bruxelles facturi de peste 3 miliarde de euro în 8 luni. Efectele proiectelor cu fonduri europene nu se reflectă imediat și așa se explică de exemplu de ce din perioada 2012-2015, creșterile accelerate ale ratei de absorbție au început să se vadă din 2013 abia.

Problemele cu adevărat grave în domeniul fondurilor europene nu mai sunt însă în ceea ce privește bugetul 2007-2013, unde iată că guvernarea PSD a reușit să repare mare parte din moștenirea dezastruoasă a guvernării Boc. Pe ce ar trebui să ne concentrăm noi acum și în special guvernul Cioloș este pe cum accelerăm cheltuirea banilor din bugetul 2014-2020, unde ne atrăgea atenția și doamna comisar european Crețu că rata de absorbție este practic 0%. Guvernarea PSD lăsase pregătit tot sistemul de gestionare al fondurilor europene, dar bâlbâielile guvernului tehnocrat care a schimbat 2 miniștri pe acest domeniu în 9 luni și goana acestora pentru consolidarea propriei imagini, a echivalat cu o amânare perpetuă a tuturor termenelor de lansare a apelurilor de proiecte. Mai mult, guvernul tehnocrat omite să vorbească despre acele condiționalități pe care trebuie să le îndeplinească până la sfârșitul acestui an, în caz contrar fondurile europene urmând a fi blocate. Conform ultimei sale raportări abia fuseseră îndeplinite 13 din cele 39 de condiționalități, adică nici măcar jumătate.

Așadar, chiar dacă pe mulți îi înfierbântă căldura de afară, poate nu ar strica ca înainte să lanseze atacuri cu fumigene să înceapă să își facă treaba cu profesionalismul și echidistanța pentru care se presupune că au fost selecționați în acest guvern tehnocrat.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.