Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrala Europeana se retrage din troika?

bce

Banca Centrală Europeană (BCE) analizează posibilitatea retragerii sale din "troika" finanțatorilor internaționali care supervizează programul de asistență internațională acordat Greciei, informează un articol publicat marți în cotidianul german Handelsblatt, preluat de Reuters.

Potrivit publicației menționate, dezbaterea cu privire la posibila retragerea din troika reflectă îngrijorările din interiorul BCE legate de planul său de achiziții masive de obligațiuni suverane, anunțat luna trecută de președintele BCE, care ar putea conduce la un posibil conflict de interese în interiorul instituției.

'BCE va profita de șansa de se retrage din troika', a declarat pentru Handelsblatt o sursă din Guvernul german.

În plus, fără a cita vreo sursă, Handelsblatt susține că și Fondul Monetar Internațional ar dori să se retragă din troika, ceea ce înseamnă că troika va rămâne cu un singur membru, Comisia Europeană.

Potrivit unui articol publicat luni în cotidianul german Handelsblatt, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vrea să reformeze activitatea troicii și intenționează să găsească rapid o soluție alternativă. Rugat să comenteze informațiile din presă, purtătorul de cuvânt al lui Juncker, Margaritis Schinas, a spus că Executivul comunitar are o atitudine favorabilă față de ideea modificării structurii troicii UE — FMI — BCE, însă, deocamdată, nu are o nouă variantă care să-i înlocuiască pe reprezentanții creditorilor Greciei.

Fondul Monetar Internațional a ridicat deja semne de întrebare cu privire la misiunea troicii într-un raport care datează din luna iunie 2013, în care susține că nu există o diviziune clară a muncii, iar partenerilor europeni le lipsesc experiența și capacitățile necesare pentru gestionarea unor ample programe de asistență.

Creată în luna mai 2010, troika reunește resursele Uniunii Europene, Fondului Monetar Internațional și Băncii Centrale Europene, iar sarcina experților săi este să se asigure că Grecia respectă reformele incluse în programul său de asistență internațională.

Noul Guvern grec condus de premierul Alexis Tsipras a anunțat că vrea să pună capăt acordului de asistență și că nu va coopera cu inspectorii troicii atunci când vor veni în vizită la Atena.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.