Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Transilvania: Soldul creditului neguvernamental va crește cu un ritm mediu anual de 4,1% în perioada 2020-2022

banca transilvania

Soldul creditului neguvernamental ar putea crește cu un ritm mediu anual de 4,1% în perioada 2020-2022, pe fondul premiselor ca economia să intre într-un nou ciclu pe termen scurt, în contextul mix-ului relaxat de politici economice mondial, european și intern, arată o analiză a Băncii Transilvania, potrivit Mediafax.

În acest context, se menționează măsurile de politică monetară (fără precedent) implementate de BNR din martie până în prezent, inclusiv diminuarea ratei de dobândă de referință la 1.75%, lansarea unui program de cumpărare de titluri de stat de pe piața secundară (volum cumulat de peste 3.8 miliarde RON până în prezent), licitațiile repo pe baza bilaterale (stoc mediu zilnic de aproximativ 7 miliarde EUR în perioada 15 mai – 15 iunie) și stabilirea unei linii repo cu Banca Centrală Europeană (volum de 4.5 miliarde EUR).

Activele totale ale sectorului bancar au crescut cu 4.7% trimestru/trimestru și cu 14.7% an/an la 518.4 miliarde RON (107.4 miliarde EUR) în T1 2020 (nivel record). Evoluția a fost determinată de nivelul redus al costurilor reale de finanțare,

Citește și: Rareș Bogdan dezvăluie varianta PNL pentru funcția de Avocat al Poporului: Nu e Ana Birchall

continuarea fluxurilor investiționale și programului Prima Casă, precum și de politicile fiscal-bugetare și de venituri relaxate.

Pe de altă parte, profitul net agregat s-a ajustat cu 8.9% an/an la 1.65 miliarde RON anualizat în T1, evoluție influențată de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc.

În ceea ce privește depozitele neguvernamentale, ne așteptăm la o creștere cu o dinamică medie anuală de 9.4% în intervalul 2020-2022, scenariu susținut de perspectiva ca rata de economisire să se mențină la un nivel ridicat, precum și de premisele de ameliorare a climatului din piața forței de muncă începând cu a doua jumătate a anului curent (pe fondul intrării într-un nou ciclu), arată analiza.

Prin urmare, raportul credite-depozite va continua tendința descendentă pe termen mediu, spre un nivel estimat la 63% la final de 2022.

Acest aspect va contribui la intensificarea presiunilor de consolidare și creditare la nivelul sectorului bancar intern, dat fiind nivelul ridicat al costului de oportunitate.

În acest context, considerăm că sectorul bancar dispune de resurse pentru a contribui la relansarea economică post-pandemie. Ne așteptăm ca economia internă să inițieze un nou ciclu pe termen scurt și subliniem oportunitățile acestui deceniu pentru România, inclusiv perspectivele favorabile de aderare la OCDE și Zona Euro.

Citește și: În contextul creșterii cazurilor de coronavirus, Nelu Tătaru trage semnalul: O să fim nevoiți să aplicăm și anumite restricții

Statisticile publicate de Banca Națională a României (BNR) indică ajustarea soldului creditului neguvernamental cu 0.5% lună/lună la 271.1 miliarde RON în aprilie.

În perioada ianuarie-aprilie soldul creditului neguvernamental a crescut în medie cu 6.8% an/an, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice. Se evidențiază majorarea soldului creditului denominat în RON cu 9.1% an/an: componentele populație și companii au urcat cu 13.8% an/an, respectiv 2.5% an/an.

Conform statisticilor BNR soldul depozitelor neguvernamentale a continuat tendința ascendentă în luna aprilie, evoluție susținută de majorarea percepției de risc (după incidența pandemiei, un șoc cu impact nefavorabil pentru climatul investițional și piața forței de muncă) și continuarea tendinței ascendente pentru cursul EUR/RON. Depozitele neguvernamentale au crescut cu 0.7% lună/lună la 378.4 miliarde RON în aprilie, nivel record.

Se evidențiază majorarea depozitelor neguvernamentale denominate în RON cu un ritm lunar de 0.8% la 241.1 miliarde RON: creșterea componentei populație cu 3.4% lună/lună la 138 miliarde RON a contrabalansat declinul înregistrat pe segmentul companii cu 2.5% lună/lună la 103.2 miliarde RON.

De asemenea, soldul depozitelor neguvernamentale denominate în valută a urcat cu 0.6% lună/lună la 137.3 miliarde RON în aprilie, ca urmare a creșterii componentei populație cu un ritm lunar de 1.4% la 98.9 miliarde RON.

Datele publicate de banca centrală indică și evoluția divergentă a marjelor nete de dobândă aplicate în sectorul bancar intern în aprilie (scădere la RON vs. creștere la EUR), influențată de deciziile și perspectivele de politică monetară și de provocările la adresa rating-ului suveran (aspect reflectat și de majorarea primei de risc, CDS).

Datele BNR indică și continuarea tendinței de scădere a ratei creditelor neperformante în martie, în pofida incidenței pandemiei. Indicatorul a înregistrat un nivel de 3.94% (în scădere de la 3.98% în februarie), minimul din 2009, evoluție influențată și de mix-ul relaxat de politici economice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.