Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bancherii, generosi cu recuperatorii

casa 2

Bancile sunt reticente cand trebuie sa ajute clientii aflati in dificultati financiare, dar generoase atunci cand vand contractele restantierilor catre recuperatori. Incredibil, dar, de regula, pretul de vanzare este de 2-3 la suta din valoarea datoriei.

Nimeni nu stie exact numarul datornicilor care au fost “vanduti” de banci firmelor de recuperare, insa datele BNR spun ca valoarea lor depaseste 8 miliarde de euro, din care 1,7 miliarde au fost vandute anul trecut. In cazul persoanelor fizice este vorba de imprumuturi de 14 miliarde de lei, din care cea mai mare parte sunt credite de consum, de valoare redusa, care s-au vandut la 2-3 la suta din valoarea datoriei. In context, avocatul Gheorghe Piperea spune ca  “Nu mai are nici un fel de logica economica aceasta vanzare pe 2% cand vezi ca acel colector de creante reuseste sa obtina de la debitor 30%. De ce, deci, in conditiile in care poti obtine 30%, vinzi cu 2%?! Aici nu mai exista nicio logica.” Si totusi lucrurile merg inainte exact pe aceasta variant ilogica…

Razboiul impotriva clauzelor abusive nu se opreste

Procesele initiate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pentru eliminarea clauzelor abuzive nu se vor opri. Curtea Constitutionala a respins cererea mai multor banci care considerau ca legea respectiva nu respecta Constitutia. Este vorba de procesele cu efect colectiv care impun eliminarea acestor clauze din toate contractele de acelasi tip, chiar daca procesul a fost initiat pentru un singur client. “Curtea Constitutionala, prin decizia aceasta, a venit si a consolidat pozitia Legii si din momentul de fata nu se mai pune problema daca litigiile impotriva bancilor din Romania sub titulatura procese colective pornite de catre ANPC vor mai fi judecate sau nu, acum lucrurile sunt foarte clare, ele vor fi judecate in continuare. Daca ANPC va castiga pe rolul instantelor de judecata, practic acea decizie li se va aplica inclusiv celor ce nu au facut parte din acel litigiu”, a precizat si avocatul Adrian Cuculis. In momentul de fata, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are pe rol 53 de procese, din care 49 sunt procese impotriva a 11 banci, ceea ce inseamna aproape 5 procese cu fiecare banca. Clauzele reclamate de ANPC ca fiind abuzive privesc calculul dobanzii, comisioanele si restrangerea accesului la Justitie. Juristii spun ca majoritatea bancilor straine de la noi incearca sa impiedice aplicarea in Romania a regulilor pe care ele le respecta in tarile de origine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.