Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia pentru un cadavru politic: PNL își dă ultima suflare

gov.ro
Alexandru Nazare Florin Cîțu Nazare Cîțu

Ca om de dreapta, conservator, ca fost membru, aproape 20 de ani al PNL, dar mai ales ca istoric și politolog, deplâng soarta acestui fost brand al României, capturat de indivizi certați cu școala, cu cartea și cu bunul simț. Dacă zilele trecute scriam (https://www.stiripesurse.ro/distrugerea-pnl-pas-cu-pas_1877649.html) despre deznodământul Congresului din septembrie, astăzi nu mai am nicio îndoială asupra iminenței sfârșitului principalului partid de guvernământ, cel puțin în forma sa actuală.

 

Revocarea Ministrului de Finanțe, dincolo de absența vreunei justificări temeinice, este dovada supremă că Statul este folosit în lupta internă din PNL. Instituțiile sale au fost capturate și servesc drept arme pentru o răfuială fără legătură cu interesul cetățenilor. Valul IV pare inevitabil, însă la fel ca în primăvara și toamna trecute, nimeni nu face nimic, fruntașii din Modrogan fiind axați doar pe mizele electorale.

 

Președintele Iohannis vorbea deunăzi despre absența necesității vreunei remanieri. Premierul Cîțu se lăuda cu perfomanțele de rating financiar obținute de Alexandru Nazare. Liderii coaliției CDR 2.0 se jurau acum 2 luni, după revocarea lui Voiculescu de la Sănătate, că orice astfel de hotărâre va fi luată prin acord, doar în urma unor evaluări obiective. Minciuni! După cum vedem astăzi.

 

Însă nu minciunile sunt condamnabile. Ele sunt doar semn de autosuficiență, slăbiciune și incompetență. Ceea ce este cu adevărat grav este semnificația acestor minciuni. Și anume disprețul față de alegătorii care au votat partidele din CDR 2.0. Cei care au avut altă opțiune erau oricum  disprețuiți și batjocoriți. Însă decizia de azi este, prin efectele sale simbolice, o palmă la adresa tuturor alegătorilor liberali.

 

Să vedem cine și de ce ar putea fi la fel de bine revocat, pe motive absolut întemeiate de data asta. Și am ales doar domeniile cu cel mai mare impact în viața de zi cu zi a românilor, gestionate de „urmașii Brătienilor”:

 

Ministrul Agriculturii - aproape zilnic avem proteste ale fermierilor, iar irigațiile nu se regăsesc nici măcar ca propunere în finanțările din PNRR. Toate astea în vreme ce importurile de alimente de bază, neprocesate, ating recordul ultimilor 30 de ani. Simbolul neputinței într-un domeniu vital pentru orice țară.

Ministrul de Interne - unii polițiști lipsesc de la intervenție pentru că se epilează, cei care nu absentează torturează cetățeni nevinovați sau apără interlopii. Între timp, lipsește orice reformă sistemică, avem doar scandaluri și neputință. Cam așa arată astăzi Internele. Măruntul impostor ce controlează destinele siguranței noastre se declară deranjat de imaginile cu circul făcut de Ciocan într-o secție de poliție, amintindu-ne de Clotilde Armand, care fusese asigurată că frauda nu e filmată. Deci nu că protejatul său încalcă legea îl deranjează pe individ, ci faptul că s-a aflat.

Ministrul Educației - atât de bine a gestionat școala în pandemie, încât avem cele mai proaste rezultate la BAC din ultimii ani. Despre politizarea inspectoratelor școlare nu mai are rost să vorbesc, șefii județeni se schimbă în funcție de lupta Cîțu-Orban. Traseistul cu grave dificultăți în exprimare, criticat pentru cauționarea fraudelor doctorale, „urmașul lui Spiru Haret”, își dă măsura propriei capacități, cu aceeași morgă de solemn impostor.

Ministrul Muncii - dacă între timp a aflat ce vârstă are, reforma echitabilă a sistemului de pensii a dispărut, iar înghețarea veniturilor multor categorii defavorizate e deja o certitudine. Totuși, unii privilegiați au șansa de a o privi în ochi, după cum declara zilele trecute. Combinația de ridicol și infatuare exprimă exact interesul pentru propriii votanți.

 

Verificați performanța celor din USR și veți descoperi un Cabinet ai cărui membri ar putea presta, cel mult, unele munci necalificate. Acesta este nivelul profesional, invers proporțional cu tupeul și obrăznicia de care inșii dau dovadă.

 

Iar dacă s-a ajuns ca, împotriva declarațiilor președintelui României, împotriva promisiunilor proprii, împotriva protocoalelor semnate în coaliția CDR 2.0, șeful Guvernului să schimbe un ministru important și performant - probabil singurul - din cauza luptei interne de partid, atunci e limpede că acel partid este deja în putrefacție.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.