Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE efectuează teste de stres în rândul celor mai mari cinci creditori din Croaţia, în vederea aderării țării la zona euro

BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat miercuri că va derula o evaluare cuprinzătoare a calităţii activelor, dar şi teste de stres în rândul celor mai mari cinci creditori din Croaţia, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb intenţionează să adere la zona euro, transmite AGERPRES.

Croaţia a trimis în iulie scrisoarea de intenţie pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera pentru aderarea la moneda unică.

Citește și: Alexandru Cumpănașu face dezvăluiri! Legatura dintre PSD și interlopii din Olt

În scrisoarea sa de intenţie, Croaţia şi-a expus angajamentele pe care urmează să le îndeplinească în următoarele 12 luni. Ele se referă la menţinerea pe calea cea bună a stabilităţii sistemului financiar şi bancar, performanţe fiscale pozitive, cooperare solidă cu BCE şi măsuri structurale pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, a declarat recent ministrul croat de Finanţe, Maric Zdravko.

Cele cinci bănci verificate de BCE sunt: Zagrebacka banka, Privredna banka Zagreb, Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka Hrvatska şi Hrvatska po?tanska banka. Rezultatele vor fi publicate în luna mai a anului viitor, a precizat BCE.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: Cu ăștia nu se mai poate, desființați și reînființați, dar reangajați doar unii

Cel mai tânăr stat membru al Uniunii Europene speră să intre anul viitor în mecanismul ERM II, pre-etapa trecerii la moneda unică, iar BCE şi Comisia Europeană vor monitoriza implementarea angajamentelor Croaţiei. Dacă BCE şi cele 19 state membre ale zonei euro îşi dau acordul, Croaţia ar putea adera la euro cel mai devreme în 2023.

În Bulgaria, două din cele şase instituţii financiare verificate de Banca Centrală Europeană se confruntă cu deficit de capital şi trebuie să ia măsuri pentru rezolvarea deficienţelor.

BCE a refuzat să îi permită Bulgariei să adopte rapid moneda euro, apreciind că băncile din Bulgaria au nevoie de o supervizare mai strictă înainte de a se putea alătura zonei euro. Ca soluţie de compromis, autorităţile de la Sofia au acceptat ca în prima fază Bulgaria să adere la uniunea bancară, o decizie care permite Băncii Centrale Europene să-i monitorizeze principalele bănci, dar care adaugă aproximativ un an la procesul de aderare la zona euro.

Citește și: Familia Alexandrei a luat decizia! Anunț facut de Alexandru Cumpănașu

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.