Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul îşi justifică 'infrastructura de apărare' din Marea Chinei de Sud

Beijingul a justificat joi dreptul său de a stabili 'echipamente de apărare' pe insulele din Marea Chinei de Sud, după ce SUA au publicat fotografii ce arătau construcţii în această zonă strategică, informează joi AFP, potrivit

'Mi se pare normal ca statul chinez să desfăşoare pe propriul teritoriu lucrări şi să desfăşoare echipamente de apărare necesare', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Geng Shuang.

Citeşte şi: Poliţia germană impune controale suplimentare pe autostrăzi

Noi imagini prin satelit par să arate că Beijingul şi-a întărit în mod 'semnificativ' apărarea pe o serie de insuliţe din Marea Chinei de Sud, informa miercuri un centru de reflecţie cu sediul la Washington.

China afirmă că este prima ţară care a descoperit şi numit insulele din această mare. Ea revendică de asemenea cea mai mare parte a zonei, renumită pentru zăcămintele de hidrocarburi.

Naţiuni riverane (Filipine, Vietnam, Brunei, Malaezia) au la rândul lor pretenţii rivale în această zonă şi controlează fiecare mai multe insule.

Pentru a-şi afirma suveranitatea, China, la fel ca alte ţări, desfăşoară aici lucrări de 'rambleiere' pentru a mări insulele şi recifele aflate sub controlul său. Beijingul construieşte aici instalaţii portuare, faruri, piste de aterizare sau infrastructuri militare, potrivit Pentagonului şi experţilor militari.

În mod concret, în arhipelagul Spratleys (sudul acestei mări), presărat cu peste 700 de insuliţe, noile imagini dezvăluie o serie de structuri hexagonale instalate pe şapte insuliţe aflate sub controlul Beijingului.

China, măsuri de precauție în Marea Chinei de Sud

Ar putea fi vorba de baterii antiaeriene şi de sisteme duale de apărare apropiată CIWS, a apreciat, miercuri, un centru specializat în probleme asiatice, Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI).

Marina americană s-a intersectat de mai multe ori cu nave de război chineze în această zonă, în numele apărării 'libertăţii de navigaţie'.

'Dacă voi consideraţi inadecvată construirea şi desfăşurarea de către China, pe propriul său teritoriu, a unor echipamente de apărare, ce spuneţi despre trimiterea de nave în marea Chinei de Sud?', a replicat Geng Shuang.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.