Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bencze Marta a fost revocată din funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

scandal

Bencze Marta-Iozefina a fost revocată din funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, în baza unei decizii adoptate, luni, de plenul Senatului, cu 65 de voturi pentru, 18 abţineri şi un vot împotrivă. Decizia a fost luată după ce senatorii au adoptat cu 70 de voturi pentru, 6 abţineri şi 4 voturi împotrivă avizul negativ al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi asupra raportului de activitate al Consiliului de monitorizare pentru anul 2016.

Vicepreşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, Ionuţ Chisăliţă, a anunţat că membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Senatului respingerea raportului de activitate al Consiliului de monitorizare. Totodată, membrii comisiei au propus revocarea din funcţie a Martei-Iozefina Bencze, pentru "neîndeplinirea atribuţiilor legale şi pentru încălcarea prevederilor legii 544/2001".

Astfel, conform avizului Comisiei pentru drepturile omului, Consiliul de monitorizare nu a examinat în mod regulat respectarea exercitării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în cadrul facilităţilor de tip rezidenţial publice sau private, în spitale sau secţii de psihiatrie; nu a făcut recomandări cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi; nu a sesizat deîndată organele judiciare competente ori de câte ori au existat indicii că încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi a fost făcută prin fapte de natură penală.

În documentul respectiv se menţionează că de-a lungul timpului s-au înregistrat la comisie câteva memorii privind atât inactivitatea Consiliului de Monitorizare, cât şi solicitarea de revocare din funcţie a preşedintelui, din motive de încetare a colaborării cu organizaţia care a recomandat-o, dar şi cu alte societăţi civile din domeniul persoanelor cu dizabilităţi. "Din raportul de activitate rezultă că în decursul anului 2016 nu s-au realizat decât chestiuni organizatorice, nerealizându-se practic nicio atribuţie conform legii nr. 8/2016. În tot acest timp, Consiliul de Monitorizare nu s-a făcut vizibil sau auzit, în primul rând, de către persoanele cu dizabilităţi, pentru care a fost creat acest organism, dar şi de către restul opiniei publice", prevede avizul comisiei.

Cristian Ghica (USR) a anunţat, în plenul Senatului, că reprezentanţii Uniunii Salvaţi România s-au abţinut de la vot în condiţiile în care Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi "nu a avut instrumentele minimale pentru a avea activitate". "Bugetul care a fost alocat pentru anul 2017 a acoperit salariul a patru persoane care au fost angajate, niciunul dintre ei inspectori de specialitate - adică practic personalul de specialitate care ar fi trebuit să desfăşoare aceste inspecţii în instituţiile în care pacienţii psihiatrici sunt instituţionalizaţi. De asemenea, sediu accesibilizat în care să funcţioneze au primit săptămână trecută. Deci ei, până acum, nici măcar sediu nu au avut. Mi se pare puţin intempestivă evaluarea unei instituţii care nu a avut nici măcar sediu, darămite buget sau premisele pentru a avea o activitate, în virtutea atribuţiilor legale prevăzute", a declarat Ghica, anunţă Agerpres.

Marta Iozefina Bencze a fost numită în funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi pe 24 octombrie 2016, ca urmare a demisiei predecesorului său, Elena Georgiana Pascu. Consiliul s-a înfiinţat prin Legea nr. 8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ca autoritate administrativă autonomă sub control parlamentar, şi are printre atribuţii promovarea şi supravegherea furnizării serviciilor medicale şi sociale. Activitatea consiliului vizează cu precădere situaţia din entităţile publice sau private care furnizează persoanelor cu dizabilităţi serviciile precizate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.