Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teutonul a ieșit la atac. Se forțează decretul de dizolvare a Parlamentului

Facebook
cavaler teuton

Președintele PNL, Ludovic Orban, a depus ieri mandatul dat de președintele Klaus Iohannis pentru a forma un nou guvern. Președintele României a convocat noi consultări la Palatul Cotroceni și aproape sigur în această seară va desemna o nouă persoană să formeze un guvern.

Vezi și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, Episodul 7: Pe cine pune Hoha premier de la PNL?

În ecuație intervine o problemă constituțională. Nu multă lume a remarcat, dar atât președintele cât și premierul demis au motivat depunerea mandatului de cele 15 zile prevăzute în Regulamentul ședințelor comune ale celor două Camere ale Parlamentului României și prin prevederi constituționale așa cum se întâmplă întotdeauna. Surse apropiate de vârful PNL și din zona prezidențială susțin că președintele Klaus Iohannis va merge pe ideea că depunerea mandatului de către Ludovic Orban e prima formulă căzută, că va urma o a II-a și apoi președintele va emite decretul de dizolvare a Parlamentului.

Este evident că cei din Opoziție susțin că nefinalizarea procedurii în cazul Orban II nu poate fi considerată un guvern căzut conform Constituției pentru că nu a existat nici un vot la care face referire legea fundamentală.

Sunt două viziuni radical diferite care dacă se vor concretiza și în practică vor duce inevitabil totul la decizia Curții Constituționale. Președintele a ales să meargă pe atac politici și ori de câte ori prinde prilejul atacă PSD pe care îl face vinovat de toate relele și a întreține presiunea politică pe care o poate face cu votul popular masiv de la alegerile prezidențiale.

Vezi și: Variante de guvern negociate înainte de consultări (surse)

Pentru conformitate declarațiile premierului demis Ludovic Orban din 26.02.2012 și ale președintelui Klaus Iohannis din 25.02.2012 și să observați insistența obsedantă de a nu fi clari cu motivația depunerii mandatului:

Declarația premierului demis Ludovic Orban:

”Eu mi-am depus mandatul oferit de președinte ca urmare a nefinalizării procedurii de învestire în termenul prevăzut de Regulamentul celor două Camere. M-am prezentat în data de 10 cu lista membrilor Guvernului, cu Programul de guvernare, toți miniștrii au trecut prin furcile caudine care au fost aranjate de parlamentarii PSD și nu numai și au făcut față audierilor cu brio dând răspunsuri solide, competente și prezentând soluțiile noastre pe parcursul unor audieri maraton. Nu s-a reușit finalizarea procedurii de învestire în termenul de 15 zile datorită boicotului care a fost făcut de parlamentarii PSD care nu s-au prezentat la lucru și deci au chiulit de la ședința în care trebuia să aibă loc votul de învestitură. Am depus mandatul pentru a permite reluarea procedurii”

Reporter: Deci considerați că aceasta este una din cele două neînvestiri de guvern din logica alegerilor anticipate?

Ludovic Orban: Consider că în conformitate du prevederile constituționale ca urmare a depunerii mandatului președintele României trebuie să formuleze o propunere de premier”

_

Declarația preedintelui Klaus Iohannis:

”În această seară, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Motivația este pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităților comune din Parlament, pentru Cameră și Senat, prevede un termen de 15 zile, termen în care trebuie să se pronunțe Camerele reunite asupra propunerii de Guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. În esență, știm, am spus și ieri - se datorează, această situație, PSD-ului.

Din cauza PSD-ului, care a boicotat ședința de ieri, nu s-a putut da un vot.

În acest mod, riscăm să intrăm într-un blocaj, or un blocaj este ultimul lucru pe care ni-l dorim în această situație. De aceea, am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban.

În consecință, voi convoca consultări cu partidele parlamentare, consultări care vor începe mâine, la ora 16:00, și se vor termina tot mâine, în jurul orei 20:00, după care voi veni în fața națiunii și voi face o declarație prin care informez ce s-a discutat și care sunt concluziile mele.

Dacă dumneavoastră aveți întrebări, poftiți!

Jurnalist: Domnule Președinte, această epuizare, de care ne vorbiți, a celor 15 zile și, automat, o nouă serie de consultări și o nouă propunere de premier se consideră a fi a doua propunere de premier? Mergeți în continuare pe acel plan pentru alegeri anticipate?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Constat că propunerea pe care am făcut-o și solicitarea de învestitură s-a finalizat fără rezultat. Deci, n-are rost să începem să numărăm. Însă noi nu dorim să intrăm într-un blocaj. Noi vom merge mai departe, fiindcă lucrurile trebuie să se miște și România trebuie guvernată. După ce terminăm întreaga procedură, la un moment dat, dacă cineva va face un calcul de câte solicitări de învestitură au fost sau nu au fost, este altă problemă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.