Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bloomberg, despre creşterea economică din România, Ungaria, Polonia şi Cehia: Estul arată Occidentului că stimularea consumului funcţionează

penguinwealth.com
crestere

Economiile de Estul Uniunii Europene au scăzut trimestrul trecut împreună cu restul blocului, dar un "boom" al locurilor de muncă și cheltuielile guvernamentale i-au ajutat să reziste turbulenţelor globale care au aruncat economiile Marii Britanii și Germaniei în contracție, notează publicaţia Bloomberg, într-o analiză publicată miercuri.

A fost prima dată din 2016 când creșterea economică a încetinit în toate cele șase țări care se raportează simultan. Totuși, Ungaria, România și Polonia conduc până acum UE, conform datelor trimestriale referitoare la produsul intern brut publicate miercuri. Toate au prezentat creşteri de peste 4% față de anul precedent. Ungaria, România și Cehia au întrecut, de asemenea, așteptările, chiar dacă probabil o decelerare mai accentuată va urma.

content-image

„Trebuie să existe o încetinire, este foarte puțin probabil ca aceste rate de creștere să fie menținute”, a spus Zoltan Arokszallasi, analist la Erste Bank Group din Viena. „Dar diferența de creștere faţă de Vest va rămâne pozitivă.”

Odată cu războiul comercial global și cu Brexit, care a adus o nouă lovitură UE, estul blocului îi depășește pe colegii vestici. Spre deosebire de Germania, unde o contracție economică crește presiunea ca guvernul cancelarului Angela Merkel să lanseze stimulente fiscale, guvernele de la Varșovia la Budapesta au adus bani în economie.

Pentru a îndeplini ținta vizată de creșterea cu 2 puncte procentuale peste media UE, premierul Viktor Orban a promis două runde de măsuri de stimulare anul viitor. Banca centrală, condusă de un aliat al lui Orban, a anunțat programe de stimulare a creditării pentru cetăţeni și companii.

O situaţie similară este în Polonia, unde guvernul a sporit cheltuielile înainte de alegerile generale din octombrie.

Expansiunea generată de consum a generat o situaţie diferită de cea din anii de creștere determinată de export. O deficiență acută de forță de muncă în toată regiunea a alimentat creșterea salariilor. Cetăţenii iau noi credite ipotecare și cumpără mai multe mașini, deoarece creșterea salariilor crește venitul disponibil.

În România, cel mai mare creditor, Banca Transilvania, a declarat că a acordat peste 100.000 de noi împrumuturi în primele șase luni ale anului. „A fost o perioadă dinamică, cu volume tot mai mari, ceea ce ne-a permis să obținem un venit bun în contextul comisioanelor reduse”, a declarat Omer Tetik, după ce banca a publicat câștigurile miercuri.

Pentru o regiune care este profund integrată în lanțurile internaționale de aprovizionare, principala întrebare este acum dacă sprijinul intern va fi suficient pentru a contrabalansa încetinirea economiei globale. Unele țări cu politici mai puțin stimulative simt deja deranjul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.