Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR: Există riscul ca stabilitatea financiară să fie afectată de unele măsuri din Codul Fiscal

bnr

BNR găzduieşte miercuri o conferinţă a Consiliului Fiscal pe tema Codului Fiscal, pentru că poziţia Consiliului a fost "ignorată complet" în timpul dezbaterilor spune purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. El atrage atenţia că "o îndatorare a României nu ar fi un eveniment fericit".

Dan Suciu crede că "se discută foarte politizat în jurul unei teme care e mult mai pragmatică. Ceea ce încercăm la Banca Naţională este să creăm cadrul unei discuţii mult mai aplicate pe tema Codului Fiscal şi în această perspectivă mâine, la sediul Băncii Naţionale, Consiliul Fiscal, instituţia abilitată să facă analize legate de politicile fiscale organizează o conferinţă, în care încearcă să pună pe masă încă o dată toate cifrele legate de sustenabilitatea Codului, de implicaţiile pe care le are o politică fiscală, bazată pe toate aceste date. De ce facem acest lucru? Pentru că am constatat şi noi cu surprindere că poziţia Consiliului Fiscal, repet, instituţia cea mai abilitată, însărcinată prin lege să facă comentarii legate de sustenabilitatea politicilor fiscale şi bugetare, poziţia aceasta a fost ignorată complet în tot timpul dezbaterilor. S-a spus că acest Cod Fiscal a stat în dezbatere publică vreo nu ştiu câte luni. Da, de acord, a stat, dar poziţia Consiliului Fiscal, deşi a fost publicată pe site şi preluată uşor de presă, a fost aproape ignorată de factorii de decizie. Mai mult, nici măcar nu au fost invitaţi la o discuţie în Parlamentul României, deşi am văzut cum a avut loc votul şi cât entuziasm a stârnit".

Purtătorul de cuvânt al BNR atrage atenţia, la RFI, asupra costurilor de finanţare: "Constatăm că există implicaţii legate de costurile de finanţare. Îndatorarea României este până la urmă un subiect care ne interesează, de vreme ce noi gestionăm sau la Banca Naţională se gestionează, se administrează contul datoriei externe şi din această perspectivă constatăm anumite semnale, care pot duce la creşterea îndatorării".

Dan Suciu speră ca autorităţile să nu opteze pentru măsuri de scurtă durată: "Am văzut în ultima perioadă o reducere a TVA-ului la alimente şi multă lume ignoră acest lucru şi multă lume nu mai ţine cont de această reducere, care înseamnă în fond o relaxare fiscală foarte importantă. Această relaxare fiscală a fost posibilă tocmai pentru că în ultimii cinci ani s-au făcut paşi foarte importanţi în câştigarea echilibrelor macro-economice (...). Trebuie să avem grijă ca deciziile să se cadreze bine, aşa încât să nu optăm pentru decizii de scurtă durată, în detrimentul unor decizii care să ne permită o dezvoltare şi o sustenabilitate de lungă durată".

Întrebat dacă acest echilibru riscă să fie afectat de unele măsuri din noul Cod Fiscal, Dan Suciu a răspuns: "Da, există acest risc, din perspectiva pe care o spunem noi, a stabilităţii financiare".

”O creştere a datoriei României nu este un eveniment fericit. Datoriile se plătesc, datoriile devin tot mai scumpe, atunci când politicile fiscal-bugetar sunt mai dezechilibrate. O dublare sau o triplare a datoriei publice aproape instantanee, adică de la un an la altul, pentru că asta înseamnă instantaneu la nivelul politicilor bugetare-fiscale se plăteşte, nu e deloc bine văzută de pieţe şi atunci sigur, banii aceia trebuie luaţi din pieţe şi se vor lua mai scump", a mai declarat purtătorul de cuvânt al BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.