Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boala gravă care poate fi diagnosticată printr-o simplă ecografie

Radu Pop

Durerea abdominală, în spate sau inghinală, dar și senzația de pulsație în zona ombilicului, pot indica o boală gravă, care poate da sângerare puternică în corp, amenințând astfel viața. De multe ori, afecțiunea este diagnosticată întâmplător deoarece în stadiile incipiente nu provoacă semne și simptome.

Un anevrism de aortă abdominală produce adesea manifestări clinice abia după ce se agravează. De aceea, controalele periodice la medic și efectuarea unor investigații de rutină au un rol esențial în depistarea precoce a bolii și în stabilirea tratamentului corespunzător. Cei mai expuși riscului de a dezvolta un anevrism de aortă abdominală sunt bărbații de 65 de ani și peste această vârstă. Astfel, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii abdominale de screening acestei categorii de populație, pentru a vedea dacă există o dilatare la nivelul aortei, cea mai mare arteră din corp.

În lipsa unui tratament adecvat, anevrismul de aortă abdominală poate provoca complicații severe, ruptura acestuia fiind cea mai de temut consecință, cauzând hemoragii masive sau chiar deces.

Tratamentul anevrismului de aortă abdominală este stabilit în funcție de mărimea acestuia și simptomatologia pe care pacientul o prezintă. În anevrismele cu dimensiuni până în 5 centimetri, medicul poate recomanda doar monitorizare atentă, o anumită medicație și schimbarea stilului de viață. Tratamentul chirurgical este indicat în anevrismele mari, de peste 5 centimetri, pentru evitarea complicațiilor. De asemenea, trebuie intervenit de urgență și în cazul unor rupturi ale acestora. Anevrismele de aortă abdominală sunt rezolvate în prezent prin metode mai puțin invazive, de cardiologie intervențională.

Tratamentul endovascular al anevrismului de aortă (EVAR) aduce o serie de beneficii pentru pacienți, de la incizia mică la nivel inghinal până la riscul redus de complicații, recuperare rapidă și durată de spitalizare redusă. Repararea endovasculară a anevrismului de aortă implică implantarea unei proteze în interiorul vasului, prin artera femurală.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu anevrisme de aortă au acces la tratament endovascular, în condiții de maximă siguranță. Intervențiile de cardiologie intervențională sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR în Laboratorul de Cateterism Cardiac, dotat cu tehnologie de ultimă generație. Procedurile sunt efectuate în condiții de maximă siguranță, de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență în astfel de tratamente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.