Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu pune cruce unui scandal controversat: 'Poziția României nu s-a schimbat nici măcar un milimetru'. Ce spune despre alegerea lui Radu Ioanid

bogdan aurescu

Bogdan Aurescu a declarat, referitor la situația mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, că nu există în prezent o astfel de intenție de a muta ambasada. Ministrul de Externe a adăugat că țara noastră trebuie să respecte dreptul internațional definit în rezoluțiile ONU.

„În ce privește celebrul proiect al mutării ambasadei, aici trebuie spus că poziția României nu s-a schimbat nici măcar un milimetru. Nici măcar în timpul proiectului nu s-a schimbat, pentru că, după cum cunoașteți, președintele României este cel care decide politica externă a României, conform prerogativelor sale constituționale, iar poziția Președintelui României nu s-a schimbat absolut deloc, nici măcar un milimetru, în toată această perioadă. Sigur că a trebuie să contracarăm efectele extrem de nocive la nivel parlamentar sau guvernamental. Această situație a fost extrem de complicat de gestionat”, a spus Bogdan Aurescu, marți la Digi 24, întrebat despre subiect, conform Mediafax.

Ministrul de Externe a adăugat că trebuie urmărite evoluțiile procesului de pace în Orientul Mijlociu, iar opțiunea corectă a României este să respecte dreptul internațional definit prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și de Adunarea Generală a ONU.

ANSVSA îi contrazice pe Ludovic Orban și ministrul Sănătății: 'Cadavrele oilor de pe nava eşuată în Portul Midia nu pot contamina cu antrax apa mării sau mediul

„Așa cum a spus președintele Iohannis nu există în acest moment intenția de a face o astfel de mutare. Ea depinde de evoluțiile procesului de pace din Orientul Mijlociu, care în acest moment sunt din păcate suspendate sau blocate. Statutul Ierusalimului e un element central al negocierilor care țin de procesul de pace din Orientul Mijlociu. Unul dintre elemente, dar un element extrem de important și el trebuie să rezulte dintr-un acord între părțile implicate direct. Până când nu există aceste evoluții, singura opțiune corectă pe care o poate avea România este să respecte dreptul internațional care e definit de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și Adunării Generale a ONU pe acest subiect. Prin urmare, poziția României rămâne aceeași ca întotdeauna”, a explicat Aurescu.

Despre posibilitatea numirii lui Radu Ioanid în funcția de ambasador al României în Israel, ministrul de Externe a precizat că este o alegere foarte bună, fiind o persoană calificată pentru post.

Românii se pot bucura: Curtea Constituţională a Austriei a respins legea ce condiţiona ajutoarele sociale pentru imigranţi de o bună cunoaştere a limbii germane

„Alegerea domnului Ioanid cred că este o alegere foarte bună pentru poziția de ambasador în Israel. Este o persoană foarte calificată, care are două doctorate. E director la Muzeul Holocaustului din Washigton. A fost vicepreședinte al Comisie Wiesel și este o persoană foarte respectată atât în România, cât și în Israel și în Statele Unite”, a concluzionat Bogdan Aurescu.

Pe 5 decembrie, Klaus Iohannis a declarat că nu și-a schimbat poziția în legătură cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, precizând că nu putem discuta în viitorul apropiat despre o astfel de acțiune.

Guvernul Dăncilă avea intenția ca ambasada României din Israel să fie mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Executivul a avut și un memorandum în acest sens și o analiză a instituțiilor care s-ar putea implica în acest demers.

Cu toate acestea, președintele Iohannis nu a sprijinit o asemenea acțiune.

Șeful statului a anunțat, marți, intenționează să-l promoveze ca ambasador al României în Israel pe Radu Ioanid, director cadrul Muzeului Holocaustului din Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.