Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bombele cu fragmentație împart aliații Ucrainei în două tabere: Marea Britanie și Spania refuză să trimită muniţie cu dispersie

wikipedia
bombe cu dispersie

Premierul britanic și ministrul spaniol al Apărării spun că țările lor au semnat convenţia ce interzice producerea şi utilizarea muniţiilor cu dispersie, după ce Statele Unite şi-au anunţat vineri intenţia de a livra acest tip de arme Ucrainei, transmite AFP, conform Agerpres.

„Regatul Unit este semnatar al unei convenţii ce interzice producerea şi utilizarea armelor cu dispersie şi descurajează utilizarea lor'', a afirmat premierul britanic Rishi Sunak. El a subliniat că Londra, care a livrat masiv armament Ucrainei, printre care tancuri şi rachete cu rază lungă, va susţine în continuare această ţară în conflictul ei cu Rusia.

În Ucraina nu ar trebui trimise bombe cu fragmentaţie, a spus sâmbătă și ministrul spaniol al apărării, la o zi după ce autorităţile din SUA au anunțat că astfel de arme vor fi trimise armatei ucrainene.

Munițiile cu fragmentaţie sunt interzise de peste 100 de țări. Folosirea acestor muniţii este controversată întrucât ele pot dispersa până la câteva sute de mici încărcături explozive şi pot astfel face numeroase victime civile colaterale. Iar cele care nu explodează pot rămâne periculoase zeci de ani.

"Spania, pe baza angajamentului ferm pe care îl are faţă de Ucraina, are, de asemenea, un angajament ferm conform căruia anumite arme și bombe nu pot să fie livrate în orice împrejurări", a spus ministrul Margarita Robles în timpul unui miting de la Madrid.

„Spunem 'NU' bombelor cu fragmentaţie și spunem 'DA' apărării legitime a Ucrainei, care înțelegem că nu trebuie realizată cu bombe cu fragmentaţie".

Rusia, Ucraina și SUA nu au semnat Convenția privind munițiile cu fragmentaţie, care interzice producția, stocarea, utilizarea și transferul unor astfel de arme.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a delarat că partea ucraineană a oferit asigurări scrise că va folosi muniţiile cu fragmentaţie "într-un mod foarte atent" pentru a minimiza riscurile pentru civili.

Întrebat de ce a autorizat acum furnizarea de muniții cu fragmentaţie, președintele Joe Biden a spus reporterilor că, în efortul de a se apăra împotriva Rusiei, armata ucraineană "rămăsese fără muniții".

Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri că a luat ''decizia foarte dificilă'' de a livra muniţii cu dispersie Ucrainei, ceea ce a suscitat critici în Europa şi din partea unor organizaţii neguvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.