Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi poate pierde funcția de la EPPO: De Black Friday, ÎCCJ îi reduce gradul profesional

kovesi

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis joi, 11 noiembrie, recursul CSM și a constatat că Laura Codruța Kovesi nu deține gradul profesional de Parchet de pe lângă ÎCCJ. Kovesi revine astfel la gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal.

„Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinței civile nr. 1248 din 09 aprilie 2019 a Curții de Apel București - Secția a VII-a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecată. Respinge acțiunea formulată de reclamanta Kovesi Laura Codruța, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 11 noiembrie 2021”, se arată în soluția ÎCCJ.

Gradul profesional de PÎCCJ era una dintre condițiile pentru a ocupa funcțai de procuror-șef al Parchetului European. Astfel, procurorul-șef al EPPO poate fi selectat dintre proocurorii „care dețin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcții de la nivelul parchetelor și al magistraturilor din statele lor membre respective”.

Potrivit regulamentului EPPO, Curtea de Justiție, la cererea Parlamentului European, a Consiliului sau a Comisiei, îl poate elibera din funcție pe procurorul-șef european în cazul în care constată că acesta nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor sale.

Pe data de 6 noiembrie 2018, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins cererea depusă de Laura Codruţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Ulterior, Kovesi a atacat decizia CSM la Curtea de Apel București și a câștigat. Decizia CAB a fost desființată joi de ÎCCJ.

Potrivit legii, procurorii care activează la DNA şi DIICOT capătă temporar grad de PÎCCJ, pe perioada desfăşurării activităţii la parchetul special. Odată întorşi la parchetul de unde provin, aceştia recapătă şi gradul profesional dobândit prin examen. Această procedură a fost reglementată prin OUG 56/2009. Secţia pentru procurori a CSM a considerat, la momentul revocării lui Kovesi de la DNA, că aceasta trebuie să revină la DIICOT Sibiu, având în mod temporar grad de PÎCCJ şi putând fi astfel delegată la PÎCCJ.

Odată ce Laura Codruţa Kovesi a preluat funcţia de procuror-şef al EPPO, aceasta, logic, nu a mai activat în cadrul DIICOT sau PÎCCJ. Pe cale de consecinţă, a revenit automat la gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal. Acest lucru înseamnă că fosta şefă a DNA nu mai corespunde condiţiilor de la art. 14, alin. 2, litera c) a Regulamentului EPPO.

Chiar dacă Parlamentul European, Consiliul UE sau Comisia Europeană nu ar cere Curţii de Justiţie a UE să constate aceste aspecte şi să o demită pe Kovesi, situaţia în care se află fosta şefă a DNA ar putea duce la zădărnicirea viitoarelor dosare ale EPPO. Toate documentele oficiale care vor fi semnate de Kovesi vor putea fi atacate în baza argumentului ilegalei deţineri a funcţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.