Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING | Mascații au descins în sediul Procuraturii Generale de la Chișinău - Procurorul general, reținut

Procuratura Generala a Republicii Moldova
Alexandr Stoianoglo

Procurorii Anticorupție și mascații de la Serviciul de Informații și Securitate (SIIJ) au descins marți seara la sediul Procuraturii Generale de la Chișinău, relatează presa de dincolo de Prut. Potrivit unor surse judiciare, procurorul general Alexandr Stoianoglo urmează să fie reținut pentru 72 de ore, iar în biroul acestuia au loc percheziții. Stoianoglo se pregătea să susțină o conferință de presă când mascații au intrat în șediul Procuraturii.

Alexandr Stoianoglo este suspendat de drept din funcție, urmând ca plenul Consiliului Superior al Procuratorii să propună președintelui țării numirea unui procuror general interimar.

Procurorul Victor Furtună, din cadrul Procuraturii Anticorupție, a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General Alexandr Stoianoglo. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit deschide.md.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Cnform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”, a scris ministrul.

Potrivit acestuia, deși legea prevede că Consiliul Superior al Procurorilor se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, Litvinenco consideră că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar.

Amintim că CSP l-a desemnat astăzi pe Victor Furtună ăn calitate de procuror care va examina legalitatea mai multor acțiuni întreprinse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre implicarea șefului PG în dosarul „Laundromat”, decizia de a renunța la învinuirile aduse controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, dar și altele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.