Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BTA găzduieşte o expoziţie care prezintă progresele comune ale Bulgariei şi României către şi în Uniunea Europeană

coe.int
bulgaria

Agenţiile naţionale de presă ale Bulgariei şi României, BTA şi AGERPRES, au inaugurat miercuri o expoziţie comună la sediul BTA, la Sofia, pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a semnării Tratatului de prietenie, cooperare şi bună vecinătate între cele două ţări şi cea de-a 15-a aniversare a aderării lor la UE.

Progresul comun al celor două ţări vecine spre şi în familia europeană este urmărit prin 30 de fotografii dispuse pe 15 panouri.

La eveniment au participat, printre alţii, directorul general al BTA, Kiril Vălcev, directorul general al AGERPRES, Claudia-Victoria Nicolae, ambasadorul României Branduşa Ioana Predescu, reprezentanţi ai Ministerului bulgar de Externe, studenţi de limba şi literatura română de la Universitatea din Sofia şi elevi de la Liceul Mihai Eminescu din Sofia, potrivit Agerpres.

"Bulgaria şi România sunt extrem de apropiate una de cealaltă. Frontiera noastră comună are o lungime de peste 600 km, deşi există doar două poduri peste Dunăre. Această expoziţie ar putea da impresia greşită că relaţiile noastre datează de acum 30 de ani. Adevărul este că oamenii care au trăit pe pământurile noastre au fost legaţi încă de pe vremea dacilor şi a tracilor, care erau vecini. În Evul Mediu, aveam multe lucruri impresionante în comun. În mai 2022, Biserica Ortodoxă Română a canonizat o regină bulgară, soţia ţarului bulgar Ivan Alexandru şi mama celor patru copii ai săi, ca sfântă româncă, Sfânta Teofana", a declarat Vălcev.

"Un alt nume care ne leagă este Grigorie Ţamblak (1365-1420), unul dintre cei mai importanţi scriitori bulgari din Evul Mediu, care a devenit şef al Bisericii din Moldova şi Valahia şi a răspândit limba bulgară în aceste ţinuturi. El a răspândit-o atât de mult încât vechea bulgară, sub forma slavonei bisericeşti, a fost folosită de Biserica Ortodoxă Română până la începutul secolului XX", a mai spus directorul general al BTA.

El a adăugat: "Aş dori să folosesc această întâlnire şi această expoziţie ca o oportunitate de a transmite un mesaj clar, pe care sunt sigur că toţi bulgarii şi românii îl împărtăşesc. Văzând că UE pune la un loc Bulgaria şi România, eu spun: Eliminaţi imediat graniţa dintre noi. (...) Bulgaria şi România ar trebui să adere imediat la Schengen, pentru că această istorie comună de un mileniu dovedeşte că am fost mult timp ca una singură".

Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, i-a mulţumit lui Vălcev pentru că a găzduit evenimentul cu o zi înainte de Ziua Naţională a României. Ea a adus două cadouri simbolice, despre care a spus că sunt foarte reprezentative pentru România: un CD al Corului de Cameră Madrigal şi un altul al interpretei de pop-rock, compozitoarei şi actriţei Laura Stoica, care nu mai este printre noi. "Îmi amintesc de ea de când eram copil şi am aflat că şi domnul Vălcev o cunoştea", a spus Nicolae.

"Este posibil ca în viitor să nu mai existe graniţe fizice între cele două ţări. Şi ştim din istorie că aceste frontiere practic nu există între cele două popoare", a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.