Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucura-Oprescu: Cheltuielile cu pensiile vor crește cu 10 miliarde în septembrie, ajungând la 135,9 miliarde

Inquam Photos / George Calin
Simona Bucura Oprescu

Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, după ce comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat bugetul ministerului pe care îl conduce şi pe cel al Casei Naţionale de Pensii Publice, că „vom avea după 1 ianuarie 2024 o cheltuială de 125,9 miliarde, iar după acea de 135,9 miliarde, ceea ce înseamnă creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde, adică 2,5 miliarde pe lună”.

„Nu, nu se bazează exclusiv pe acea subvenţie, fiindcă dacă veţi calcula impactul legat de majorare şi indexare, veţi vedea că acesta este mai mare. Dar, până la complementaritatea sumei vom avea avea subvenţie”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, marţi la Parlament, întrebată dacă din acea subvenţie de 25 miliarde, în urma dezbaterii din comisii, va fi achitată indexarea cu 13,8% şi recalcularea, mai precis dacă majorările de anul viitor se bazează exclusiv pe acea subvenţie, potrivit news.ro.

Chestionată dacă mai mare înseamnă atât indexarea, cât şi recalcularea, ministra Muncii a răspuns: „În momentul de faţă avem o cheltuială cu pensiile, am explicat şi în comisii, de 110 miliarde anual”.

„Vom avea, după 1 ianuarie 2024, o cheltuială de 125,9 miliarde, iar după acea de 135,9 miliarde, ceea ce înseamnă creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde, adică 2,5 miliarde pe lună. În total este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget”, a completat Bucura-Oprescu.

Întrebat mai departe dacă există bani la buget şi pentru anul 2025, pentru că era necesar de 1,8% din PIB, ea a replicat: „Este foarte important ca românii să ştie că astăzi noi discutăm bugetul anului 2024”.

 

„Legea 360/2023 în vigoare acum cu privire la sistemul public de pensii este o lege sustenabilă, iar de fiecare dată este important care sunt priorităţile Guvernului. Sigur e foarte important ca noi să găsim resursele necesare de aşa manieră încât românii care au muncit să primească pensii decente şi corecte. Discutăm de bugetul de stat acum. Vă rog să vă uitaţi în buget şi veţi constata că, în 2024, bugetul prevede banii pentru majorarea pensiilor cu 13,8 din ianuarie, respectiv pentru recalcularea acestora şi punerea în plată începând cu 1 septembrie. Nu avem aici o creştere medie. Avem creşterea fiecăreia dintre pensiile românilor în 2024”, a mai precizat Simona Bucura-Oprescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.