Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ca-n România! Plaja de la Eforie Sud va avea și nisip, abia acum: Au început lucrările, iar litoralul va fi lat ca la Mamaia

plaja mamaia

Au început lucrările de înnisipare pe plaja de la Eforie Sud, ca parte a ”Proiectului de protecţie şi reabilitare a litoralului românesc al Marii Negre, în zona Eforie”, lansat anul trecut.

Compania Van Oord România, cu o experienţă de 150 de ani în domeniul lucrărilor hidrotehnice maritime, va executa lucrările, în baza unui contract încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa.

Proiectul are o valoare de aproape 400 de milioane lei, sumă finanţată din fonduri europene, scrie romania-actualitati.

Lucrările de nisipare vor dura 12 săptămâni, termenul de predare fiind ianuarie 2023.

Se lucrează cu utilaje de mare capacitate, cele mai performante de pe piață la ora actuală, precum draga autorefulantă Utrex, care draghează nisipul la 10-12 kilometri distanță de țărm și-l pompează apoi pe uscat, astfel încât la sfârșitul acestui an, litoralul din zona Eforie va fi mai mare cu 50 de hectare.

Ministrul mediului, Tánczos Barna: Este o investiție pe termen lung, zeci de ani turiștii vor putea folosi aceste zonă de plajă. Este o investiție a statului român, din fonduri europene. Zona costieră va fi protejată prin aceste lucrări.

În zona Eforie se vor crea trei hectare de biodiversitate marină, prin menținerea și dezvoltarea habitatelor de scoici și refacerea habitatelor de iarbă de mare.

Managerul sucursalei Constanța, companiei Van Oord, Marius Tamat: Se va face înnisipare cu lățimi cuprinse între 100 și 140 de metri de plajă uscată și lățimi între 200 și 280 de metri de plajă submersă, pentru că numai plaja uscată pe care o vedeți, nu va face față singură combaterii procesului de eroziune.

După finalizarea lucrărilor, se va merge pe aceeași procedură de amenajare a plajelor ca în zona Mamaia, unde va fi un concurs internațional de soluții.

În toamnă se va deschide licitația în vederea proiectării, iar anul viitor ar urma să fie anunțată compania câștigătoare care va gândi amenajarea zonei de plajă extinsă din Mamaia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.