Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaților, decizie în privința orelor de religie

manual religie

Comisia juridica si cea pentru învatamânt din Camera Deputatilor au adoptat, marti, un raport comun de admitere a propunerii legislative pentru modificarea alin. (2) al art. 18 din Legea Educatiei Nationale potrivit careia solicitarea de a face ora de religie se depune sau se retrage oricând.

Astfel, alin. (2) al art. 18 din Legea Educatiei Nationale se modifica dupa cum urmeaza: Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni sau retragerea se face tot prin cererea scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Situatia scolara se încheie, dupa caz, cu sau fara disciplina religie.

'Solutia adoptata a fost ca aceasta optiune cu privire la ora de religie nu trebuie sa fie conditionata în timp sau determinata de alti factori, considerându-se ca optiunea cu privire la ora de religie este un drept pe care fiecare si-l poate exercita dupa cum considera si când considera. Si atunci, noul text propus a fost ca aceasta solicitare de a face ora de religie se depune sau se retrage oricând, ea poate fi schimbata oricând, de catre copil sau de catre reprezentantul lui legal', a precizat presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, la încheierea sedintei.

El a adaugat ca, din punct de vedere al metodologiei, Ministerul Educatiei este cel care va stabili cum va arata formularul, unde se va depune si cine îl va înregistra.

Ciuca a afirmat ca schimbarea optiunii cu privire la ora de religie nu poate sa fie determinata de un anumit interval.

'Din punct de vedere constitutional, optiunea sau schimbarea optiunii nu poate sa fie determinata de un anumit interval. Practic, fiecare copil, fiind vorba de religie, prin intermediul parintelui poate sa-si schimbe optiunea, daca, între timp, el poate si-a schimbat optiunea religioasa, oricând. Asta ne spune Curtea Constitutionala. Acesta a fost un singur amendament, a fost discutat si adoptat', a precizat Ciuca.

La rândul sau, secretarul de stat în Ministerul Educatiei, Andras Gyorgy Kiraly, a spus ca ora de religie se va face conform Legii Educatiei Nationale în urma acestor modificari.

'De la 1 septembrie, în mod cert, parintii o sa ceara cultul, confesia sau religia la care vor fi înscrisi copiii lor. În optiunea noastra si în metodologia care va fi elaborata, consideram ca tot în spiritul legii înscrierea participarii la ora de religie se refera la un an scolar. O sa ne gândim foarte bine, dar trebuie sa dam posibilitatea celor care vor sa studieze religia, dintr-un motiv sau altul, sa se retraga. Deci retragerea se poate face doar odata cu finalizarea anului scolar. Si daca a început sa studieze religia la începutul anului scolar, are obligatia sa si finalizeze acel an scolar, ca nu se pot face catedre, planificari, pe saptamâni sau jumatati de an. Suntem o institutie serioasa a statului, cu obligatii fata de legi. Consideram ca si parintii au acest discernamânt si stiu ce vor sa faca cu copiii lor', a sustinut Kiraly.

El a mentionat ca metodologia va fi stabilita dupa adoptarea textului final în Senat si Camera Deputatilor.

'În momentul de fata suntem în etapa în care semnam protocolul cu o serie de culte si confesii. În aceste protocoale se prevede ca cei care predau religia au si acordul cultului respectiv. Cei care au studii corespunzatoare, dar indiferent de cult sau de religie, trebuie sa aiba acceptul si acordul confesiei sau al cultului respectiv', a ,ai precizat Kiraly.

Consilierul vical patriarhal Ionut Corduneanu a spus ca textul care a fost adoptat de comisii este 'însusirea de fapt' a textului propus de Consiliul Consultativ al Cultelor, care a propus ca înscrierea sa fie valabila pâna în momentul în care parintele sau copilul major decide sa se retraga.

Deputatul independent Remus Cernea, initiatorul mai multor amendamente, respinse în comisii, a spus ca 'îndoctrinarea religioasa nu este educatie', afirmând ca el apara 'libertatea de gândire, de constiinta si de religie a fiecarei persoane'.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.