Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie PoliticScan: Marian Preda: Demnitarii și-au făcut o comisie pentru a avea imunitate etică-academică

ponta

PoliticScan continuă campania prin care îi solicită public Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, domnul Adrian Curaj, să retragă de urgență titlul de doctor domnului Victor Ponta, a cărui teză de doctorat a fost dovedită încă din anul 2012 ca fiind plagiată. În cadrul campaniei vom prezenta opiniile mai multor persoane credibile din domeniul educației despre cât de importantă este retragerea titlului de doctor deținut încă de fostul prim-ministru Victor Ponta și cum se poate realiza acest lucru din punct de vedere procedural.

Contactat de PoliticScan Marian Preda, decanul Facultății de Sociologie din cadrul Universității București, ne-a explicat de ce Universitatea din București nu poate să îi retragă titlul de doctor lui Victor Ponta.

Marian Preda„Din păcate, Victor Ponta e în categoria demnitarilor pentru că e deputat. Așa că intră în categoria celor în cazul cărora se pronunță comisia din subordinea ministerului (comisia tehnică a Consiliului Național de Etică, singurul organism care a decis că Victor Ponta nu a plagiat - n.r.). Soluția este să fie desființată acea comisie. Dacă ea nu ar mai exista, atunci Universitatea ar putea să îi retragă titlul de doctor lui Victor Ponta”, a declarat Marian Preda.

Potrivit acestuia, cât timp există această comisie decizia este exclusiv în mâna Guvernului, care ar trebui să abroge actul normativ prin care acest for a fost constituit.

„Domnul Adrian Curaj poate propune acest lucru, în calitatea domniei sale de ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice. Cred că ar dobândi o mare legitimitate în lumea academică și în societatea civilă, dar, pe de altă parte, ar pierde din susținerea sistemului politic. (...) Gândiți-vă și la lista cu doctoranzii lui Gabriel Oprea, sunt și acolo mulți demnitari. (...) Practic politicienii și-au înființat comisia pentru imunitate etică-academică, ei sunt mai egali și în această zonă”, a adăugat Marian Preda.

În opinia sa lumea academică a făcut tot ceea ce i-a stat în putință în cazul plagiatului fostului prim-ministru Victor Ponta.

„CNATDCU a declarat plagiatul, Comisia de Etică a Universității din București de asemenea a decis că lucrarea este plagiată, rectorul Universității București a numit și o echipă de specialiști care, în urma unei expertize, au confirmat plagiatul. Pe baza acestei expertize rectorul a făcut demersurile din decembrie 2014. În schimb ei (politicienii - n.r.) și-au făcut o comisie care să îi imunizeze. Deci lumea academică a făcut tot ce se putea, e rândul lumii politice și a noii administrației centrale, a Guvernului Cioloș. Cred că e cazul ca și președintele Klaus Iohannis să se implice. Domnia sa a girat Guvernul, e cazul să facă și dumnealui un pas în acest caz”, a conchis decanul Facultății de Sociologie.

Contactată de PoliticScan, avocata Elenina Nicuț a declarat că există două soluții legale care ar putea avea ca finalitate retragerea titlului de doctor obținut de Victor Ponta pe baza unei teze plagiate. Cea mai simplă soluție este schimbarea componenței comisiei tehnice din cadrul Consiliului Național de Etică.

FB_IMG_1448057527680„Având  în vedere ruşinile repetate ale acestei comisii, ar trebui revocați toți membrii şi puşi in locul lor nişte oameni responsabili şi fără interese politice”, a declarat Elenina Nicuț.

Avocata susține că cea de-a doua soluție ar putea fi reprezentată de eliminarea atribuției exclusive a forului în ceea ce priveşte plagiatele demnitarilor. Procedura este însă mai complicată.

„Pentru că prevederea a fost introdusă prin lege ea poare fi abrogată doar printr-o altă lege. Guvernul este cel care poate avea inițiativa de schimbare în acest sens”, a precizat Elenina Nicuț.

Ea a explicat şi de ce această prevedere este una arbitrară:

„Prevederea are la bază un criteriu artificial. Practic se ține cont de momentul în care este descoperit plagiatul: dacă persoana acuzată de plagiat este demnitar în acel moment, arunci decizia este în mâinile acestei comisii. Dacă nu, atunci se urmează procedura standard în urma căreia, potrivit articolului 170 din Legea Educației Naționale, ministrul poate retrage calitatea de conducător de doctorat şi titlul de doctor, alternativ sau simultan”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.