DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Când au crescut cel mai mult salariile din sănătate și învățământ?

A sosit timpul să rostim câteva adevăruri pe care PSD nu le va evidenţia niciodată:

  • În ultimii 8 ani cele mai mari creşteri salariale anuale în sănătate şi în învăţământ au avut loc în anul 2016, în mandatul Guvernului Cioloş: cu 30%, respectiv 24% în anul 2016 față de anul 2015. Niciun alt guvern nu a reuşit să imprime creşteri salariale mai mari în această perioadă, care să fie plătite fără a pune în pericol sustenabilitatea bugetului ţării. Fapte, nu promisiuni! Fapte, nu ipocrizie și cinism!
  • În sănătate şi asistenţă socială se câştigă în medie aproape la fel ca în totalul economiei.
  • În învăţământ salariul mediu net a fost de cele mai multe ori sub nivelul sănătăţii.
  • În administraţie publică salariul mediu net este cu peste 900 de lei mai mare decât salariul mediu pe economie.
  • În prezent, salariul mediu net în învăţământ este cu 143 de lei mai mic decât în sănătate şi cu 918 de lei mai mic decât salariul mediu net din administraţie publică. Astfel, salariul mediu net în învăţământ şi sănătate reprezintă sub 70% din salariul mediu net al administraţiei publice.
  • Decalajul salarial dintre învăţământ şi administraţie publică a crescut la 1.061 lei în anul 2016 comparativ cu 687 lei în anul 2008. În prezent, acest decalaj este de aproape 36%.
  • Decalajul salarial dintre sănătate şi administraţie publică a crescut la 918 lei în anul 2016 faţă de 850 lei în anul 2008. În prezent, salariul mediu net din sănătate este cu aproape 31% mai mic decât în administrația publică, ceea ce explică plecările masive ale medicilor și asistenților medicali în străinătate și starea lor de nemulțumire.
  • Cele mai mari creşteri salariale din ultimii opt ani au avut loc în sănătate şi asistenţă socială, cu aproape 70% în anul 2016 faţă de anul 2008, peste dinamica salariului mediu net pe economie de 63%, faţă de 44% în administraţia publică şi de abia 39% în învăţământ.

În această analiză am utilizat ultimele date oficiale disponibile la INSSE pentru anul 2016, respectiv salariile medii nete pentru luna august, lună la care ne-am raportat pentru fiecare an din perioada 2008-2016 pentru o justă comparație anuală.

 

img_2009img_2010

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.