Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când este indicată colonoscopia?

Radu Pop
colonoscopie sanador

Stilul de viață nesănătos, influențat de stresul zilnic, împreună cu o alimentație haotică și neadecvată pot provoca diverse afecțiuni ale tractului gastrointestinal, care nu pot fi diagnosticate doar pe baza simptomatologiei. Atunci când sunt implicați și factori de risc familiali, precum antecedentele de cancer de colon în familie sau polipoza adenomatoasă familială, crește necesitatea efectuării unei colonoscopii pentru prevenirea sau diagnosticarea timpurie a diferitelor afecțiuni digestive.

Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară este o procedură endoscopică sigură prin care se examinează interiorul tubului digestiv inferior cu ajutorul unui aparat flexibil și subțire dotat cu o cameră video. Astfel, medicul poate evalua pe interior peretele colonului, depistând diverse inflamații, ulcerații, tumori sau alte leziuni, fiind o manevră prin care se poate diagnostica precis orice modificare la nivelul mucoasei intestinale. Cu ajutorul colonoscopului, în cazul în care sunt depistate formațiuni tumorale suspecte sau polipi colonici, se pot preleva biopsii sau chiar se pot efectua rezecții ale polipilor.

Medicul gastroenterolog poate recomanda efectuarea colonoscopiei atunci când pacientul acuză simptome precum: diaree prelungită, constipație prelungită sau, alternativ, episoade diareice urmate de constipație, disconfort abdominal general (meteorism), scădere bruscă în greutate, oboseală accentuată, lipsa poftei de mâncare – simptome completate de o anemie feriprivă certificată pe analize de laborator. Un simptom primordial care impune efectuarea colonoscopiei este prezența sângelui în materiile fecale.

Colonoscopia este o metodă de diagnostic, dar și de tratament. Prin intermediul acestei proceduri se pot realiza diagnosticul, monitorizarea și tratamentul unor afecțiuni precum: cancerul colorectal, boli inflamatorii intestinale (rectocolita ulcero-hemoragică, boala Crohn), polipoza colonică, diverticuloza intestinală, stenozele intestinale, angiodisplaziile colonice, etc.

Pentru prevenirea cancerului colorectal există programe de screening, cu o deosebită importanță în depistarea timpurie a polipilor colonici sau a cancerelor colorectale în stadiu incipient, astfel crescând semnificativ șansele de succes ale tratamentului. Standardul de aur în screeningul cancerului colorectal este reprezentat de colonoscopia totală (examinarea întregului cadru colic). Screeningul pentru cancer colorectal este în special recomandat pacienților cu vârsta de peste 50 ani, pentru pacienții care se încadrează în clasa de risc mediu de a dezvolta această patologie și chiar mai devreme pentru pacienții cu istoric familial de cancer sau de polipoză adenomatoasă familială.

La SANADOR, prin intermediul medicilor cu experiență vastă și cu ajutorul aparaturii de ultimă generație din Departamentul de Gastroenterologie, pacienții beneficiază de servicii medicale de cea mai bună calitate, dar și de confort și siguranță în timpul colonoscopiei. De asemenea, pacienții au acces la o gamă variată de metode de screening și supraveghere a cancerului digestiv (colonoscopie, endoscopie digestivă superioară, test hemocult, tomografie computerizată), iar susținerea și consilierea oferite cu căldură de personalul medical ajută pacienții să conștientizeze legătura strânsă dintre stilul de viață și dezechilibrele ce pot provoca afecțiuni digestive importante.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.