Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când se recomandă efectuarea examenului PET-CT?

Radu Pop
medicina nucleara sanador

Examenul PET-CT este o investigație imagistică performantă, modernă, care îmbină tehnici de medicină nucleară și radiologie, având un rol esențial în scanarea corpului atât din punct de vedere metabolic (PET), cât și structural (CT).

Această investigație imagistică este frecvent recomandată în special pentru diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea diferitelor tipuri de cancer, de la tumori craniene până la cancer de sân, de col uterin, cancer colorectal, de esofag, pulmonar, pancreatic sau de prostată. Indicația este pusă de medicul oncolog numai după ce cazul a fost bine documentat clinic și paraclinic.

Prin PET-CT se obțin informații foarte exacte, superioare celor obținute prin investigațiile imagistice convenționale, examenul având capacitatea de a localiza cu înaltă precizie celulele tumorale în organism și de a detecta prezența unor eventuale metastaze încă din stadiile incipiente. Pentru realizarea acestei investigații non-invazive se utilizează radiotrasori injectabili, care funcționează ca analogi ai glucozei și care se acumulează în țesuturile tumorale, care au un metabolism crescut și consumă mai multă glucoză decât țesuturile neafectate de boală.

Beneficiile efectuării unui PET-CT sunt multiple, oferind un diagnostic de certitudine, cu precizarea exactă a stadiului de evoluție a afecțiunii și a gradului de agresivitate a tumorilor. De asemenea, PET-CT are un rol esențial în stabilirea unui plan terapeutic corespunzător, în monitorizarea pe termen lung a bolii, precum și în evaluarea efectului terapeutic. Investigația folosește doze mici de substanțe radioactive, care se elimină rapid din organism, fără efecte secundare considerabile. Întreaga procedură, care cuprinde și pregătirea pacientului, durează aproximativ trei ore, însă scanarea efectivă nu depășește 30 de minute.

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților oncologici o paletă complexă de servicii și investigații medicale de diagnostic, stadializare și monitorizare a diferitelor afecțiuni maligne, pentru un management integrat și personalizat al fiecărui caz. Centrul este dotat cu echipamente moderne, de ultimă generație, pentru diagnosticul și tratamentul avansat al cancerului. La Centrul Oncologic SANADOR, examenul PET-CT este realizat cu ajutorul echipamentului de ultimă generație Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Investigația este realizată de echipe compuse din medici de medicină nucleară și medici radiologi cu multă experiență, asistați de fizicieni medicali, asistenți medicali și tehnicieni foarte bine pregătiți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.