Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care e următorul pas? Va recunoaște România alipirea Crimeei la Rusia?

Council of the European Union PRESS EN 1/45 15 September 2015 List of persons and entities under EU restrictive measures over the territorial integrity of Ukraine

Naryshkin, Sergei Evgenevich - Speaker of the State Duma. Publicly supported the deployment of Russian forces in Ukraine. Publicly supported the Russia-Crimea reunification treaty and the related federal constitutional law

content-image

Persons targeted by a travel ban will be denied entry to the EU at the external borders. If visas are required for entering the EU, they will not be granted to persons subject to such restrictions on admissions. EU sanctions never oblige a member state to refuse entry to its own nationals.

...

In addition, member states may grant exemptions to travel bans when they host an international intergovernmental organisation, a UN conference or the Organisation for Security and Cooperation in Europe.

Deși statele europene pot face excepție în anumite cazuri, atunci când pe teritoriul lor sunt găzduite reuniuni ale unor organizații internaționale, în iulie 2015, Finlanda i-a interzis accesul pe teritoriul său. Narîșkin trebuia să participe la o renuniune OSCE. Dealtfel, documentul UE spune că statele UE pot face excepție în anumite cazuri dar nu sunt obligate să facă.

Autoritățile române au preferat să-l primească pe Narîșkin și, mai mult, l-au invitat să vorbească de la tribuna Parlamentului României.

Prezența în România, în Parlamentul României și la televiziune, a lui Nariskin, președintele Parlamentului rus, care are interzis accesul în UE, este o rușine națională fără precedent în ultimii 25 de ani. Rușine națională e un understatement. Clasa politică de la noi, MAE, Președinția, conducerea Parlamentului, Guvernul, Ministerul de Externe și Ministerul de Interne trebuie să dea explicații în acest caz.

Nu știu dacă Klaus Iohannis, Dacian Cioloș (Премьер-министр технократ), Lazăr Comănescu, Vasile Dâncu, Călin Popescu Tăriceanu și Valeriu Zgonea realizează că Rusia este in stat agresor, care a atacat și ocupat parțial un stat european, vecin cu noi și continuă războiul de agresiune, un stat supus sancțiunilor internaționale și aflat în război rece cu NATO. În același timp, Rusia îl susține în Siria pe Assad, dictatorul genocidar și atacă Armata Siriană de Eliberare, una dintre puținele formațiuni militare care luptă atât împotriva lui Assad cât și a ISIS. Chiar în aceste zile, Rusia a încălcat spațiul aerian al unui membru NATO și se află în relații extrem de tensionate cu NATO.

Dar poate că noi suntem cu rușii, nu în NATO, și nu suntem obligați să respectăm deciziile NATO și UE. Sau poate că România e sat fără câini, cu Președintele, Premierul, Guvernul și Ministerul de Externe plecați în vacanță,

Să nu ne mințim, Tăriceanu nu e singurul responsabil. Nu Tăriceanu l-a adus în bagaje pe Narîșkin. Narîșkin nu e vreun văr din Rusia de-al uneia dintre nevestele lui Tăriceanu, nu e vreun anonim. E președintele Parlamentului rus. Nu putea trece neobservat granița, într-un container sau deghizat în echipa de gimnastică a vreunui gubernii din Siberia.

Vizita lui Narîșkin la București și discursul rostit de la tribună în cea mai importantă instituție a României, Parlamentul, au avut loc cu știința și acceptul Președinției și a Guvernului. O situație inacceptabilă.

Este România de acord cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei? Este România de acord cu ocupația rusă în Crimeea și în vestul Ucrainei? Este de acord România cu acțiunile ruse în Siria?

Cine știe, poate mâine-poimâine domnul președinte Klaus Iohannis împreună cu domnul premier Dacian Cioloș și cu domnul ministru de externe Lazăr Comănescu vor anunța public că România recunoaște alipirea Crimeei la Rusia.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.