Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este impactul schimbărilor climatice asupra clădirilor. Ce opțiuni de adaptare avem

Romania Eficienta
climatice cladiri

Schimbările climatice afectează tot globul, însă Europa se încălzește mai repede decât multe alte părți ale lumii.

Efectele asupra statelor membre variază: de exemplu, sudul și centrul Europei înregistrează valuri de căldură, incendii forestiere și secete mai frecvente. Problema valurilor de căldură este mai acută în orașe, unde predomină suprafețele construite (clădiri, drumuri) care absorb și rețin căldura, ceea ce, pe fondul suprafețelor reduse de vegetație și apă, amplifică fenomenul denumit „insulă de căldură urbană”. Toate acestea reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică, de aceea trebuie amplificate eforturile pentru adaptarea parcului imobiliar din Europa în fața efectelor schimbărilor climatice, arată Comisia Europeană. În articol veți regăsi câteva soluții în acest sens.

În 2022, o mare parte a Europei a experimentat cea mai ridicată temperatură de vară înregistrată vreodată, conform datelor publicate de Copernicus, programul Uniunii Europene de observare a Pământului. Europa de Sud a experimentat un număr record de zile cu „stres termic foarte puternic” în timpul verii. Anul în ansamblu a fost foarte cald în toată Europa. Acest lucru se reflectă în temperatura medie, 2022 fiind, după 2020, al doilea cel mai cald an de la începutul secolului al XX-lea, potrivit Copernicus (sursa, AICI).

În regiunea Europa Centrală și de Est, dincolo de creșterea temperaturilor calde extreme, alte efecte trecute și previzionate ale schimbărilor climatice sunt:

-Scăderea precipitațiilor de vară

-Creșterea temperaturii apei

-Risc crescut de incendiu forestier

-Scăderea valorii economice a pădurilor

arată Comisia Europeană într-un raport privind „Strategia UE de adaptare la schimbările climatice. Consolidarea rezistenței Europei la impactul schimbărilor climatice” (sursa, AICI).

Clădirile eficiente energetic, mai reziliente climatic

Având în vedere că aproximativ 75% dintre europeni trăiesc în orașe, problema cea mai urgentă este în zonele urbane. Pentru construirea unei Europe rezistente la efectele schimbărilor climatice până în 2050, în februarie 2021, Comisia Europeană a publicat „Noua Strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice”. În document, Comisia subliniază necesitatea de a se depune mai multe eforturi la nivelul UE pentru a pregăti parcul imobiliar al Europei să facă față efectelor schimbărilor climatice.

TOATE DETALIILE AICI/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.