Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt noile scenarii pentru viitorul Guvern

sah batalie politica

Adevarul:

Potrivit unor surse din PSD, juriştii partidului au primit misiunea de a căuta rapid o soluţie juridică prin care Liviu Dragnea să poată deveni premier, chiar dacă Legea de funcţionare a Guvernului, votată chiar de PSD în 2001, îi blochează drumul spre Palatul Victoria. Un alt scenariu e formarea unui guvern PSD-PNL după alegeri, cu un premier tehnocrat în frunte, dar nu Dacian Cioloş (...)

Scenariu: un nou USL, dar cu premier tehnocrat

Interdicţia neaşteptată care i se aplică lui Liviu Dragnea ar putea duce la resetarea negocierilor pentru viitorul Guvern. Potrivit unor surse politice, PSD şi PNL s-ar putea alia într-o coaliţie de guvernare, în care portofoliile să se împartă egal, dar premierul să fie apolitic şi acceptat de toată lumea: de PSD, de PNL, dar şi de preşedintele Klaus Iohannis. Practic, un nou USL, dar cu premier fără carnet de partid. Scenariul ar fi avantajos pentru ambele părţi: PNL ar fi liniştit că intră la guvernare, mai ales că, în situaţia de faţă, depinde de scorul USR. Iar PSD n-ar mai depinde de ALDE, însă oricum oamenii lui Tăriceanu ar fi adus o majoritate fragilă.

Din ecuaţie ar dispărea premierul Dacian Cioloş, care, deşi susţinut teoretic de liberali, va fi abandonat în favoarea unui alt premier tehnocrat, mai apropiat de profilul lui Vasile Dâncu, care să nu „deranjeze“ administraţia cu reforme radicale şi, în acelaşi timp, să joace politic la nevoie. De altfel, surse politice au confirmat pentru „Adevărul“ că liderii PNL sunt nemulţumiţi de faptul că Dacian Cioloş nu trage în campanie pentru partid şi „abia-abia a venit la mitingul de lansare a candidaţilor“.

Totuşi, planul acesta depinde foarte mult de prezenţa la urne. Cu cât participarea la vot va fi mai mare, cu atât calculele gândite în subteran de PSD şi de PNL devin mai greu de pus în practică. Potrivit unor calcule sociologice, o prezenţă ridicată micşorează cu siguranţă scorul PSD şi PNL, iar în acelaşi timp creşte procentul USR, partidul lui Nicuşor Dan care se prezintă ca antisistem.  „Cu cât vom veni mai mulţi la vot, cu atât avantajul PSD se va estompa. Prezenţa mare la vot ne urcă pe noi şi îi dă pe ei în jos. E o batălie pe care - dacă ne mobilizăm cu toţii - o putem câştiga!“, a îndemnat Nicuşor Dan.

Alte variante de Guvern

Profitând de prezenţa mică la urne şi de redistribuirea voturilor, PSD ar putea forma singur Guvernul, sau în alianţă cu ALDE, dar neapărat cu premier social-democrat, chiar dacă nu va fi Liviu Dragnea. „Istoria, nu foarte îndepărtată, din 2014, ne arată că PSD ţine foarte mult să aibă propriul candidat. S-a spus atunci că partidul este foarte mare şi nu îşi permite să nu aibă candidat propriu la Preşedinţie. Tradiţia ne spune că nu este de acceptat pentru PSD să nu aibă candidat propriu“, spune sociologul Alfred Bulai. „Cu siguranţă, premierul va avea carnet de partid PSD. Nu va fi nici Tăriceanu, nici altul doar afiliat partidului“, a spus unul dintre vicepreşedinţii social-democraţi pentru Adevărul.

„Ajuns în funcţie, viitorul premier capătă o putere mare şi îi poate ameninţa  poziţia de preşedinte al PSD lui Dragnea“, crede  sociologul Alfred Bulai. În aceste condiţii, va accepta Liviu Dragnea să lase Guvernul în mâna altuia, cu riscul de a pierde apoi şi partidul sau va prefera, mai degrabă, să-l susţină pe Tăriceanu, pe care îl va putea manevra din umbră? „Dacă PSD va obţine sub 50% şi va avea nevoie de ALDE pentru a forma majoritatea, atunci Tăriceanu poate fi o variantă, pentru că are pârghie de şantaj. Dacă PSD scoate însă singur, după redistribuire, peste 50%, un scenariu posibil, Tăriceanu nu mai are nicio marjă de negociere“, conchide politologul Cristian Pârvulescu.

Evenimentul Zilei:

Perioada de tranziție a administrației americane a permis un adevărat carnagiu în Estul Alepului, zona controlată de opoziția siriană.

Iar reacția internațională pare extrem de palidă în fața abundenței de probe privind crimele de război și măcelărirea programatică a civililor din Estul Alepului. Sub haina strălucitoare a imaginii create pentru propria populație, de campioană a apărării creștinismului și de combatere a terorismului, Rusia a produs cea mai respingătoare măcelărire, fără nici un discernământ, a populației civile - vinovată doar pentru că locuiește într-o zonă care se află sub controlul oponenților lui Bashar al Assad - într-un gest profund necreștin și fundamental dezumanizant. Totul a pornit cu pretenția Rusiei față de SUA de a despărți opoziția moderată anti-Assad de Jabah al Nusra, structură ce a revendicat, ulterior a renunțat, la apartenența la Al Qaeda. Acuzațiile de colaborare cu teroriștii, de refuz al cooperării anti-teroriste cu Rusia au curs la adresa Washingtonului, și dialogul bilateral între cele două administrații pe teme legate de Siria a fost întrerupt. Rezultatul a fost desemnarea de către Rusia drept țintă legitimă a opoziției siriene, care se află amestecată în aceleași zone geografice cu organizația considerată teroristă, ulterior de a transfera ideea de țintă legitimă chiar către populația civilă ce locuiește în zonele controlate de opoziția siriană, practic întreg orașul Alep de Est. De aici până la carnagiu nediferențiat și fără discernământ nu a fost decât un pas.

SUA au condamnat, sâmbăta trecută, într-o formă încă extrem de timidă, prin comunicate de presă, loviturile aeriene efectuate asupra spitalelor din Estul orașului Alep, situat în nordul Siriei, și au cerut Rusiei să ia măsuri pentru a pune capăt violențelor. „SUA condamnă în termenii cei mai fermi aceste atacuri oribile contra infrastructurii medicale și a lucrătorilor umanitari. Nu există nicio scuză pentru aceste acțiuni groaznice’’, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Susan Rice. Rice a mai cerut Rusiei să adopte măsuri pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare la populația în nevoie.

La rândul său, Organizația Națiunilor Unite s-a declarat „oripilată” de bombardamentele de la Alep, pe care le-a condamnat în termeni duri. Cel puțin 27 de civili au murit în bombardamentele efectuate de regimul sirian asupra cartierelor rebele din Alep (nordul Siriei), în a cincea zi de ofensivă a armatei, a anunțat sâmbătă Observatorul sirian pentru drepturile omului. „Aproape niciun cartier din Estul Alepului nu a fost ocolit de bombardamentele regimului astăzi’’, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane. Începând de marți, cel puțin 92 de civili au fost uciși în bombardamentele regimului Bashar al-Assad împreună cu aviația și rachetele ruse asupra cartierelor din Alep aflate sub controlul forțelor rebele.
De altfel, Rusia a adus în regiune, în Mediterana de Est, pe care o controlează printr-o zonă de interdicție aeriană A2AD și navală, o grupare navală ce conține unicul său portavion, bătrânul Amiral Kuznetsov, cu avioane de atac, cu rachete de croazieră trase în mod repetat asupra teritoriului sirian, în zonele ocupate de rebeli. Doar că prăbușirea sistemului spitalicesc din Estul Alepului, așa cum era el de precar, uciderea medicilor și a asistenților, a personalului misiunilor umanitare, nu fac decât să împingă Estul Alepului la implozie și moarte cu cruzime, la condamnarea la moarte obligatorie, dacă nu la moartea prin bombardamentele repetate, la moarte prin înfometare sau prin bolile transmisibile, care au erupt din cauza lipsei serviciilor de curățenie și menținerea pe străzi a cadavrelor și a multiplicatorilor molimelor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.