Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt pașii pentru a deveni premier - Ce spune Constituția

652x450_069678-constitutia-romaniei[1]

Odată numit de președinte, candidatul la poziția de prim-ministru are zece zile la dispoziție pentru a veni în fața Parlamentului cu o echipă de miniștri și un program de guvernare.

Parlamentul, reunit în ședință comună a Camerelor, îi acordă (sau nu) încrederea.

Confirmarea necesită votul majorității deputaților și senatorilor adică 274 de voturi. De regulă, minoritățile naționale (18 voturi) sprijină aproape orice propunere. Totuși, pentru a guverna, premierul va trebui să aibă majoritate nu numai în Camera Deputaților (unde activează reprezentanții minorităților) ci și în Senat. În general, orice Guvern cu mai puțin de 55% riscă dificultăți în a asigura majoritatea necesară trecerii legilor.

Dacă prima propunere de premier nu trece de votul Parlamentului, președintele poate numi un al doilea candidat. Dacă nici acesta nu obține majoritatea necesară, președintele are de ales între a propune un al treilea candidat, sau dizolvarea Parlamentul și convocarea de alegeri anticipate.

Dizolvarea Parlamentului, totuși, se poate face numai după ce au trecut 60 de zile de la prima solicitare și numai după consultarea președinților Camerelor și a liderilor grupurilor parlamentare. Tehnic vorbind, Parlamentul poate suspenda Președintele în interiorul intervalului de 60 de zile, caz în care președintele Senatului preia atribuțiile președintelui țării.

Dacă Președintele dizolvă Parlamentul, se desfășoară alegeri anticipate în cel mult 3 luni de la dizolvare.

Dacă, în schimb, Guvernul este confirmat de Parlament, atunci fiecare din miniștri va depune jurământ în fața președintelui României.

Toate procedurile de mai sus sunt descrise în Constituția României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.