Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carme Forcadell: Votul de independenţă al Cataloniei a fost declarativ şi simbolic

Catalan News Monitor
catalonia

Preşedinta Parlamentului catalan dizolvat Carme Forcadell le-a spus joi procurorilor, într-o audiere la Curtea Supremă spaniolă, că votul în favoarea independenţei Cataloniei a fost ”declarativ şi simbolic”, au declarat avocaţi la curent cu procedurile care-i vizează pe cei şase foşti membri ai conducerii Legislativului regional pentru The Associated Press. Forcadell a încercat astfel să minimalizeze responsabilitatea Legislativului, în cazul în care va fi acuzată de nesupunere de către Curtea Constituţională spaniolă, afirmă aceşti doi avocaţi.

Avocaţii au cerut protecţia anonimatului, deoarece nu sunt autorizaţi să vorbească în mod public despre procedurile de joi. Forcadell şi alţi cinci deputaţi regionali catalani sunt audaţi în cadrul unei anchete cu privire la etapele care au condus la declararea unei ”republici catalane” independente pe 27 octombrie. Ei riscă să fie acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri. Patru dintre parlamentari au fost audiaţi, a anunţat joi după-amiaza o purtătoare de cuvânt a Curţii supreme, iar ceilalţi doi urmau să fie audiaţi joi seara.

RAJOY SPERĂ CA ALEGĂTORII CATALANI ”SĂ-ŞI ÎNDEPLIMEASCĂ OBLIGAŢIA CA SPANIOLI ŞI EUROPENI”

Pe de altă parte premierul spaniol Mariano Rajoy şi-a exprimat speranţa ca alegătorii ”să-şi îndeplinească obligaţia ca spanioli şi europeni” în alegerile regionale catalane de luna viitoare. ”Multe vor decide” urnele, a subliniat el, îndemnând la o prezenţă mare în acest scrutin, pe care l-a convocat după destituirea Guvernului catalan, dizolvarea Parlamentului regional şi plasarea Cataloniei sub tutelă.

Guvernul separatist a organizat un referendum de autodeterminare pe 1 octombrie, interzis de Curtea Constitţională. Câteva săptămâni mai târziu, Legislativul catalan declara unilateral independenţa regiunii în baza acesteii consultări, o declaraţie pe care Curtea a anulat-o miercuri. Guvernului are ”100 la sută susţinerea” celorlalte state membre UE, a mai declarat Rajoy în această vizită în oraşul spaniol Salamanca.

”EVOLUŢII POLITICE”

Uniunea Europeană (UE) a recunoscut joi că evenimentele din Catalonia ar putea să aibă un impact asupra economiei Spaniei. În previziunile sale semestriale, Comisia Europeană (CE) relevă că există riscul ca ”viitoare evoluţii să aibă un impact asupra creşterii economice”, dar că ”nu poate anticipa în această fază” acest impact. Bruxellesul a notat totodată că reacţiile pieţei la declaraţia catalană au fost ”controlate”. ”Nu putem specula pe tema vreunei evoluţii politice undeva”, a declarat comisarul european Pierre Moscovici.

Comisia preconizează o creştere economică spaniolă de 3,1% anul acesta, care va scădea la 2,5 şi 2,1% în următorii doi ani chiar şi fără vreun impact din Catalonia.

”LOVITURĂ DE STAT”

Cei cinci lideri catalani care riscă să fie extrădaţi din Begia către Spania au publicat o scrisoare în care îşi exprimă susţinerea faţă de partidele secesioniste în alegerile regionale. Preşedintele catalan destituit Carles Puigdemont şi cei patru foşti membri ai Cabinetului său semnează toţi această scrisoare publicată pe Twitter. ”A venit vremea să fie daţi afară din instituţiile (catalane) cei care vor să pună stăpânire pe ele printr-o lovitură de stat”, se arată în scrisoare.

El se referă astfel la măsurile fără precedent adoptate de autorităţile centrale spaniole cu scopul de a pune capăt eforturilor separatiste. Madridul a destituit luna trecută Guvernul Puigdemont, iar justiţia spaniolă îi anchetează pe foştii membri ai acestuia cu privire la o rebeliune. Puigdemont ar urma să candideze din partea Partidului său democrat (PDeCAT). Aproximativ 100 de simpatizanţi, dintre care unii au venit în noaptea de miercuri spre joi din Catalonia, s-au adunat joi dimineaţa în faţa Curţii Supreme, în semn de susţinere faţă de cei foşti şase deputaţi catalani, care s-au prezentat la audieri. ”Nu sunreţi singuri”, au scandat ei în timp ce deputaţii intrau în sediul Curţii Constituţionale.

O mână de contramanifestanţi au fost ţinuţi la distanţă de agenţi de poliţie. Ei purtau steaguri spaniole şi strigau ”Nu ne păcăliţi, Catalonia este Spania”, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.