Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exclusiv: Carta valorilor USR, documentul pe care partidul nu dorește să îl citești

USR

Deși este doar un draft, Carta Valorilor USR, obținută exclusiv, oferă o imagine asupra ceea ce ar putea fi, la un moment dat, doctrina partidului. Pornind de aici nu pot să nu observ cum noile partide par a fi fost mai harnice decât cele vechi în a se poziționa  față de fantoma populismului care bântuie Europa.

Relația dintre programul USR și carta valorilor este una destul de amuzantă. Programul se vrea construit conform principiului unei participări cât mai largi pentru a reprezenta cât mai bine electoratul, în timp ce valorile sunt dezbătute exclusiv intern, pentru a reprezenta cât mai bine activul de partid. Consecința perfect posibilă a unui asemenea aranjament este că, teoretic, am putea ajunge să avem un set de măsuri și un set de valori care nu corespund între ele.

Dincolo de această critică anecdotică, se întâmplă să cred că un partid trebuie să fie în primul rând responsabil în fața alegătorilor săi. Modul în care își exercită această responsabilitate este permis să varieze în funcție de natura partidului. Pentru un partid de lider presa și populația se vor uita la lider pentru a înțelege direcția. Pentru un partid de baroni, lumea se va uita la baroni. USR susține, și vânzoleala internă confirmă, că este un partid al membrilor. Atunci, noi trebuie să ne putem uita la membri. Nu atât la sentimentele lor ci cât la ce discută. Că un lider sau chiar zece baroni mai pot fi întorși din drum. Dar câteva mii de oameni mai greu. Așa că, deși USR crede (poate greșit) că interesul său este să discute discret, interesul nostru este ca dimpotrivă.

Așa că, săptămâna trecută, am obținut pe surse cartea valorilor USR, draft, care se află în dezbatere în partid și care aproape că a fost adoptată la ultimul Consiliu Politic. Consiliul Politic este forul suprem între Congrese. Puteți consulta documentul aici aici.

Cum lucrăm cu un document neterminat?

Problema este că odată ce avem în față documentul fără să știm ce se discută despre el, abordarea poate fi dificilă. Totuși nu trebuie să ne intimidăm.

Dacă sunteți alegător USR și dacă vă place sau displace ceva din această Cartă (deși este foarte „vanilla”) puteți pune mâna pe telefon sau pe laptop și să contactați organizația locală USR, parlamentarul local, dacă acestea există, sau chiar pe Vlad Alexandrescu, coordonatorul proiectului.

Pe de altă parte, Carta pare să fie într-o stare relativ finisată. Rugat să comenteze motivele pentru care Consiliul Politic a respins documentul, domnul Alexandrescu a invocat faptul că mai trebuie lucrat la zona de ecologie și politică externă. Evident, știind dinamica de putere din CP (care l-a susținut pe Nicușor Dan înaintea referendumului intern), ne putem întreba dacă nu cumva refuzul reflectă și dorința nicușoriștilor de a păstra vie  moștenirea anti-identitară a fondatorului în vederea unei a doua veniri. Sau chiar, în mai mică măsură, opoziția grupului creștin democrat pentru care unele teme sunt posibil anatema. Dar rămâne fapt, că, cumva oficial, Carta valorilor, în actuala formulă, nu este repudiată de partid și trebuie doar completată.

Înarmați cu această cunoaștere, putem de acum să discutăm altfel cu militanții USR care, inevitabil, vor veni la noi să ne spună că uite ce bine este că partidul nu are poziție pe tema x sau pe tema y, deoarece așa, amorfi, fără direcție, avem șanse să construim cea mai mare coaliție împotriva lui Liviu Dragnea. Răspunsul nostru de acum încolo poate să fie: dar voi aveți o poziție pe tema asta sau cel puțin sunteți pe cale să o aveți.

Carta valorilor versus program

Atât Programul cât și Carta pot fi descrise concis astfel: de toate pentru toți. Totuși, schița de program publicată pe site pare mai șchioapă decât schița de valori obținutá pe surse. De la un program aștept răspunsul la două întrebări esențiale : „cu ce începem?” (urgențe, priorități) și „de unde plătim”. Programul - este drept, aflat în stare incipientă - nu pare a dori să răspundă la aceste întrebări.

Nici Carta valorilor nu răspunde dar de la acest tip de document nici nu putem avea pretenții. Tot ce putem aștepta de la o cartă a valorilor în termeni de fezabilitate este ca valorile să poată fii promovate împreună. Și, din acest punct de vedere, carta livrează.

Valurile sunt, generic vorbind, valorile consensului european. Democrație liberală care ține cont de dreptul minorităților. Capitalism care nu este lipsit de valențe sociale. Identitate europeană incluzivă.

Ar trebui oare să ne plictisim?

Problema cu astfel de înșiruire de valori este că nu emoționează. Dacă tot ce se vrea, este cea ce deja s-a mai făcut, chiar dacă numai în alte țări, atunci cetățeanul de rând s-ar putea trezi că își stăpânește cu greu căscatul. Acum cinci ani m-aș fii alăturat și eu acestui căscat. Dar astăzi modelul european de acum 5 ani nu se mai bucură de recunoașterea unanimă de altădată. Kohl și Mitterand au vrut un fel de Europă, care să depășească limitele naționale. Kaczyński vrea alt fel de Europă, una a sacrului interes național. Boris Johnson vrea o Europă care dă fără să ceară. Putin propune o Europă a gazului, a armatelor și a oamenilor de afaceri. Donald Trump vrea și el, atunci când vrea ceva, nu doar o Europă și chiar două Europe cu care să negocieze separat. A apăra vechiul model european nu mai este o fantezie intelectuală sterilă ci o opțiune fundamentală ce merită să fie expusă în clar. Astfel, deși cuvintele, pe bună dreptate, ne pot plictisi, opțiunea strategică și geopolitică nu este deloc plictisitoare.

Acestea fiind spuse, documentul păcătuiește prin lipsa de abilitate de a inspira. Înțeleg că în USR nu există un Emmanuel Macron care se transforme Europa în spectacol. Dar măcar o parte din documentul valoric ar putea să exprime concis și memorabil, pe înțelesul tuturor, ce vrea partidul.

Unde stă USR pe axa politică?

După cum am sugerat mai devreme, carta valorică plasează USR undeva în centru. Nu doar centrul axei stânga vs dreapta ci centrul definit de consensul european, centrul la care se referă toate celelalte axe. Fără prea multă diferențiere, ceea ce poate fi și bine și rău.

Desigur, știm că acest consens european, sau occidental în sens mai larg, nu are răspunsuri la toate provocările istoriei. Reacția populistă se hrănește în bună măsură din eșecul globalizării de a rezolva toate problemele pe care a promis să le rezolve. Occidentalului i s-a cerut să accepte o anumită viteză a schimbării, inclusiv în chestiuni identitare și o anumită nesiguranță a locului de muncă promițându-i-se, în schimb, că ziua de mâine va fi cu siguranță mai bună decât ziua de azi și decât ziua de ieri. Știm astăzi că, pentru segmente importante ale populației, ziua de mâine nu se arată suficient de bună sau sacrificiile necesare pentru a construi această zi de mâine încep să fie prea mari. Dar asta este o problemă a lumii întâi. România este în continuare în lumea a doua, între țările în curs de dezvoltare și încă are de recuperat. Într-o țară în care în rural lipsește apa curentă și canalizarea iar în urban te sufoci din cauza particulelor fine probleme precum precarizarea statutului clasei de mijloc sunt un vis frumos.

Partide noi și partide vechi

Avem deja, de bine de rău, direcția doctrinară a trei mișcări semnificative din rândul celor noi. MRI, Demos și USR, aproximativ în această ordine, au produs documente care clarifică că, într-un fel sau altul, aparțin consensului european și occidental.

Rămâne să primim aceeași clarificare și de la partidele vechi, de la PSD și PNL. Doresc ele în continuare, așa cum s-au angajat în anii ‘90 prin pactul de la Snagov, să ducă România în Occident, asumând valorile acestuia?

Sigur, vom găsi prin programele lor referiri la Europa sau chiar la Occident. Dar care Europă? Care Occident?

Îmbrățișează vechile partide valorile Occidentului așa cum sunt sau, mai devreme sau mai târziu, ne vor propune un Occident alternativ , mai puțin democratic, mai iliberal, mai viril, mai furios, mai complexat ?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.