Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cărți vechi din Biblioteca Sfântului Sinod vor fi expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Muzeul Unirii din Alba Iulia pregătește o expoziție dedicată imaginii Țărilor Române în ilustrația de carte veche. Aceasta va fi vernisată în data de 12 noiembrie și va include trei cărți vechi din Biblioteca Sfântului Sinod, potrivit basilica.ro.

Expoziția își propune să aducă în fața vizitatorului o imagine asupra spațiului românesc începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea și până aproape de mijlocul secolului al XIX-lea prin intermediul ilustrației din cărțile vechi, dar și gravuri separate, explică Florin Bogdan, bibliotecar la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Exponatele provin atât din colecțiile muzeului, cât și ale partenerilor: Biblioteca Sfântului Sinod din București, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană Mureș – Biroul Colecții Speciale. Biblioteca Teleki și Biblioteca Documentară „Gabriel Bethlen” din Aiud.

„Cele trei tipărituri care provin din Biblioteca Sfântului Sinod portretele unor personalități marcante din viața politică și culturală a Țării Românești și a Moldovei”, explică Florin Bogdan.

Citește și: ‘Dle Arafat, cu ajutorul dvs și al bunului Dumnezeu, să avem cât mai multe victime’ – Florin Roman a comis-o rău de tot

„Hronograful” de Dorotei al Monemvasiei (Veneția, 1686) conține o gravură cu portretul marelui vistiernic al Moldovei, Zottu Tzigara, ginerele domnului Moldovei, Petru Șchiopul.

„Lexikon triglosson” de Gh. Vendotis, tom I (Viena, 1790) conține o gravură cu portretul lui Alexandru Ioan Mavrocordat, domn al Moldovei

„Codix politikos…tis Moldavias”, sau „Codul Callimah” (Iași, 1816) conține o gravură cu portretul domnului Scarlat Callimach al Moldovei și Țării Românești

Cele trei volume au fost predate curatorului expoziției, Florin Bogdan, de către părintele Arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, în data de 14 octombrie.

Pe lângă portrete ale domnitorilor sau principilor (Sigismund Bathory, Mihai Viteazul, Gabriel Bethlen, Constantin Brâncoveanu, Dimitrie Cantemir și alții), în expoziție vor mai putea fi văzute și hărți ale Țărilor Române.

Cea mai importantă dintre hărți este cea a Transilvaniei tipărită la Sibiu în 1699 de Giovanni Morando Visconti, unul dintre arhitecții cetății de la Alba Iulia.

Echipa de conservatori și restauratori condusă de Alexandru Știrban lucrează la definitivarea catalogului expoziției, care va fi vernisată în data de 12 noiembrie.

Expoziția va putea fi vizionată până la sfârșitul lunii februarie în aripa de nord a Sălii Unirii, în funcție de evoluția situației generată de pandemia COVID-19.

Program de vizitare: Marți – Duminică, orele 10:00-17:00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.